Nachman Syrkin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nachman Syrkin
Nachman Syrkin
Narodeniefebruár 1868
Úmrtie6. september 1924
New York
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Nachman Syrkin

Nachman Syrkin alebo Nachum Syrkin (hebr. נחמן סירקין‎, rus. Нахман Сыркин, * 1868 – † 6. september 1924) bol politický teoretik židovského pôvodu a jeden zo zakladateľov robotníckeho sionizmu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v cárskom Rusku (dnešné Bielorusko). Už v mladosti ho ovplyvnil sionizmus a socializmus, preto sa zameral na syntézu týchto dvoch konceptov. V rámci tejto úlohy sa spojil s Berom Borochovom, aj keď na rozdiel od Borochova Syrkin nebol marxista.

Bol zástupcom robotníckych sionistov na prvom sionistickom kongrese v Bazileji roku 1897 a jedným z prvých zástancov zriadenia Židovského národného fondu. Rovnako bol jedným z prvých, ktorí navrhovali, aby emigranti do Palestíny vytvárali spoločné osady.

Na rozdiel od mnohých iných socialistických mysliteľov tých čias, Syrkinovi celkom vyhovovalo jeho židovské dedičstvo, a aj keď to vo svojej eseji „Židovský problém a židovský socialistický štát“ z roku 1898 neuvádza explicitne, je jasné, že má na mysli biblický dôraz na prísnu sociálnu spravodlivosť, bez ohľadu na bohatstvo, moc alebo privilégia. Sám však vnímal sionizmus ako náhradu za tradičný judaizmus:

Nový sionistický judaizmus stojí v úplnom protiklade k judaizmu vyhnanstva (…) sionizmus vykoreňuje religiónny judaizmus oveľa silnejšie než reformný judaizmus či asimilácia, a to vytvorením nových štandardov „judaizmu,“ ktoré predstavujú novú ideológiu, ktorá môže byť povýšená na status náboženstva.[1]

Syrkin pracoval na vytvorení socialistickej sionistickej skupiny v celej strednej Európe. Po štúdiu a práci v Nemecku a Francúzsku sa vrátil po Ruskej revolúcii v roku 1905 do Ruska. Ako delegát Sionistickej socialistickej robotníckej strany sa zúčastnil na 7. svetovom sionistickom kongrese v Bazileji.[2] Neskôr sa presťahoval do Spojených štátov, kde sa stal vodcom strany Poalej Cion v USA.

V roku 1919 bol členom americkej židovskej delegácie na Versailleskej mierovej konferencii. Bol aj vedúcou osobnosťou svetovej konferencie Poalej Cion, ktorá sa konala v tom istom roku. Na konferencii dostal za úlohu navštíviť Palestínu, aby vypracoval plán pre dediny typu kibuc. Plánoval návrat do Palestíny, v roku 1924 však zomrel v USA na srdcový infarkt.

Roku 1951 boli jeho ostatky pochované na cintoríne Kineret v Izraeli.

Dielo (v angličtine)[upraviť | upraviť zdroj]

  • Essays on socialist Zionism, [New York, Young Poale Zion Alliance of America, 1935], 64p. zahrňuje:
    • The Jewish problem and the Jewish socialist state (1898)
    • National independence and international unity (1917)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. A Libel Refuted. Mishpacha, jún 2008, čís. 214, s. 11.
  2. FRANKEL, Jonathan. Prophecy and politics: socialism, nationalism, and the Russian Jews, 1862-1917. Cambridge : Cambridge University Press, 1984. Dostupné online. ISBN 9780521269193. S. 686. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nachman Syrkin na českej Wikipédii.