Nagamasa Azai

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nagamasa Azai
daimjó – hlava klanu Azai
daimjó – hlava klanu Azai
Narodenie1545
hrad Odani
Úmrtie28. august 1573
hrad Odani
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Nagamasa Azai

Nagamasa Azai (jap. 浅井 長政Azai Nagamasa) (* 1545 – † 28. august 1573) bol úspešný vodca klanu Azai, známy tým, že sa dokázal úspešne postaviť a následne oslabiť klan Rokkaku. Bol naň vyvíjaný veľký tlak zo strany jeho spojencov. Ťažká situácia vyplývajúca z rodinných väzieb a pút nakoniec vyvolala riešenie, ktoré stálo Nagamasu život.

Konkurencia klanu Rókkaku[upraviť | upraviť zdroj]

Nagamasov otec Hisamasa (1524 – 1573) bol druhým najvyššie postaveným daimjóm klanu Azai. Hisamasa, syna Sukemasy (1495 – 1546), ktorý na rozdiel od svojho otca nebol príliš úspešný v udržaní moci, bol konfrontovaný niekdajšími panovníkmi ovládajúcimi jeho klan. Títo ľudia z klanu Rokkaku ho pripravili o niekoľko hradov, včítane významnej pevnosti Futó. Hisamasa spôsobil podrobenie sa Azaiov klanu Rokkaku, a tak staršinovia klanu Azai rozhodli o odstúpení Hisamasu v prospech jeho syna Nagamasu. Tomu v tej dobe (1560) bolo pätnásť rokov. Hisamasa odišiel do ústrania na hrad Odani, kde zostal až do jeho obliehania Nobunagom Odom v roku 1573. Keď zistil, že je vše stratené, rozhodol sa spáchať seppuku.

Na rozdiel od svojho otca sa Nagamasa prejavil ako výborný veliteľ a zručný taktik, keď sa mu podarilo dobyť späť územia zabrané klanom Rokkaku. Nasledoval iného významného pána, Nobunagu Odu. Uchvátil ho spôsob, akým sa ujal kontroly provincie Mino. Ani Nobunagovi neunikli vojenské úspechy Nagamasu a tak spolu uzavreli spojenectvo. To bolo navyše posilnené svadbou Nobunagovej sestry Óiči (budúcej ženy Kacuie Šibatu) s Nagamasom v roku 1564.

Nobunagova pomsta[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1570 Nobunaga, ktorý teraz kontroloval cisárske Kjóto, vyhlásil vojnu klanu Asakura z provincie Ečizen. To bol pre Nagamasua tvrdý oriešok. Bol síce spojenec Odu, dokonca si vzal za manželku Nobunagovu sestru, ale spojenectvo medzi klanmi Azai a Asakura spájali oveľa staršie a hlbšie väzby. Po trpkej úvahe sa rozhodol pomôcť klanu Asakura. Prekvapivým manévrom zaútočil na zadné pozície armády svojho švagra Nobunaga. Nobunaga, ktorému pomáhal Iejasu Tokugawa, sa mohol stiahnuť bez toho by utrpel významnejšie straty. Namiesto toho, možno rozľútostený Nagamasovou drzosťou a zradou, prepadol Nabunaga v lete toho istého roku hrad Odani, aby zabránil vojenskej pomoci Jošikagemu Asakurovi. Klan Azai spolu s klanom Asakura prehral rozhodujúcu bitku, ktorá sa odohrala v auguste roku 1570 pri Anegawe. Aj napriek tomu, na túto porážku dokázali klany Azai a Asakura odpovedať ešte toho roku víťazstvom v Ocú. Bola to bitka, v ktorej zahynul Nobunagov mladší brat.

Nagamasa sa začlenil do aliancie proti Odom, ktorú vtedy tvorili klany Azai, Asakura, Rokkaku, mnísi z Enrjakudži a dosť pravdepodobné bola aj spolupráca s potulným šógunom Jošiakim Ašikagou. Ďalšie Nobunagove pokusy o dobytie hradu Odani boli zmarené či už kvôli silnému zázemiu obrancov alebo krízami v iných častiach krajiny, ktoré sa Odu priamo dotýkali. Na pokoji Azaiom však nepridala smrť Nobunagovho najobávanejšieho nepriateľa Šingena Takedu, ktorý zamestnával Nobunagovu pozornosť v provinciách Ómi a Ečizen. V roku 1573 obliehal Nobunaga hrad Odani ešte raz. Teraz sa mu podarilo vyradiť armádu Asakurov skôr, než bola schopná dosiahnuť Nagamasových pozícií. Keď Nagamasa videl, že je úplne odrezaný od okolitého sveta, možno na základe rozhovoru s vyslancom Odov, Hidejošim Tojotomim, sa rozhodol poslať späť Nobunagovi jeho sestru a svoje tri deti. Potom, 28. augusta 1573, spáchal seppuku.

Vplyv klanu Azai[upraviť | upraviť zdroj]

Armáda Azaiov bola bezpochyby veľkou bojaschopnou silou. V skutočnosti nechýbalo veľa a dokázala pri Anegawe poraziť oveľa početnejšiu armádu Nobunagu Odu. Klan Azai bol závislý od podpory svojich vazalských klanov. Tento okruh tvorili klany Isonó, Acudži, Šindžó, Akao, Amemori a Imai a boli schopné postaviť armádu v sile desaťtisíc vojakov. Toto vojsko bolo navyše vybavené veľkým množstvom pušiek. Od tohto faktu sa odvíja aj myšlienka, že klan Azai podporoval Jošiaki Ašikaga, ktorý sa spolupodielal na vývoji pušiek v Kunimotu, v provincii Ómi.

Jedna z Nagamasových dcér bola údajne jednou zo žien Hidejošiho Tojotomi (známa ako Jodó-gimi, menej známa tiež ako Čača), ktorá porodila Hidejoriho Tojotomi. Spolu s ním údajne zomrela v priebehu finálnej bitky medzi Hidejorim a Iejasuom Tokugawom. Išlo o druhé, tentoraz úspešné, dobývanie Ósaky v roku 1615. Iróniou osudu je, že ďalší potomok Hidejošiho a Jodó-gimi, dcéra, sa vydala za Hidetadu Tokugawu a stala sa matkou tretieho šóguna z klanu Tokugawa, Iemicua Tokugawu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nagamasa Azai na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).