Nathaniel Philbrick

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nathaniel Philbrick
americký spisovateľ a námorný historik
Nathaniel Philbrick
Narodenie11. jún 1956 (67 rokov)
Boston, Massachusetts, USA
Národnosťamerická
Zamestnaniespisovateľ, historik
Aktívne roky1984 – súčasnosť
ManželkaMelissa Douthart Philbrick
Deti2
Odkazy
Webstránkanathanielphilbrick.com
CommonsSpolupracuj na Commons Nathaniel Philbrick

Nathaniel Philbrick (* 11. jún 1956, Boston, Massachusetts, USA) je americký historik a autor populárno-náučnej literatúry, najmä z dejín štátu Massachusetts.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Je synom Thomasa Philbricka, profesora angličtiny, a Marianne Dennisovej. Po absolvovaní strednej školy v Pittsburghu ukončil bakalárske štúdium na Brownovej univerzite (Brown University) a magisterské štúdium na Duke University (z americkej literatúry).

Od roku 1986 žije v mestečku Nantucket v štáte Massachusetts, o histórii a obyvateľoch ktorého napísal niekoľko populárno-náučných článkov a kníh. Manželkou Nathaniela Philbricka je Melissa Douthart Philbricková, ktorá je výkonnou riaditeľkou združenia Remain Nantucket. Majú dve deti.

Po absolvovaní štúdia písal niekoľko rokov pre Sailing World Magazine. Venoval sa tiež aktívne jachtingu. Po presťahovaní na ostrov Nantucket sa začal venovať dejinám tohto rybárskeho miesta a napísal o ňom knihu Away Off Shore: Nantucket Island and Its People. V roku 1995 začal viesť Eganov námorný inštitút (Egan Maritime Institute), ktorý spravuje Nantucket Shipwreck & Lifesaving Museum v Nantuckete.

V roku 2000 publikoval knihu In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex, ktorej námetom bol osud veľrybárskej lode Essex z Nantucketu, ktorá bola v októbri roku 1820 potopená obrovskou veľrybou (vorvaňom tuponosým). Táto udalosť bola predobrazom románu Hermana Melvilla Biela veľryba (anglicky: Moby-Dick, or the Whale, publikované v roku 1851). Za knihu získal v roku 2000 Národnú knižnú cenu (National Book Award).

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho knihu In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex v roku 2015 sfilmoval režisér Ron Howard.

Ďalšie diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sea of Glory : America’s Voyage of Discovery. The U.S. Exploring Expedition, 1838-1842, Viking, New York City 2003, ISBN 0-670-03231-X
  • Mayflower : A Story of Courage, Community, and War. (2006) - o založení kolónie Massachusetts začiatkom 17. storočia
  • The Last Stand : Custer, Sitting Bull, and the Battle of the Little Bighorn (2010) - o bitke pri Little Bighorn
  • Bunker Hill : A City, A Siege, A Revolution (2013) - o obliehaní prístavného mesta Boston Američanmi v čase bojov na nezávislosť USA na Spojenom kráľovstv

Preklady do slovenčiny a češtiny[upraviť | upraviť zdroj]

  • V srdci moře. Praha : Triton 2015.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]