Navigačná družica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Navigačná družica je umelá družica riadiaca lietadlá a lode oznamovaním presných súradníc ich miesta a smeru ich pohybu. Prijíma signál z vysielačky lode, resp. z lietadla a pomocou Dopplerovho efektu určuje relatívnu polohu stanice vzhľadom na družicu, čo umožňuje vypočítať presnú polohu stanice. Výpočet sa uskutočňuje telemetrickým prenosom údajov získaných družicou k pozemskému počítaču a sieťou pozemských staníc späť na družicu a príslušnú loď, resp. na lietadlo.

Prvou navigačnou druživou bol Transit 1, vypustený 13. apríla 1960. Navigačné družice Timation (po angl. times - čas) sprostredkúvajú i časovú službu. Tieto družice pracujú pod názvom Global Positioning System. Prvá z nich štartovala 31. mája 1967.

Ako prvá sovietska navigačná družica bola označená družica Kozmos 1000 v roku 1978. Tieto družice majú polárne kruhové dráhy a zvierajú medzi sebou uhol 60°. Novšie navigačné družice NNSS (Navy Navigation Satellite System) a NAVSTAR pracujú vo výškach 1000 a 20000 km. Roku 1982 začal pracovať sovietsky systém GLONASS.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.