Neal Stephenson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neal Stephenson
Neal Stephenson
Neal Stephenson
Narodenie31. október 1959 (64 rokov)
Fort Meade, Maryland
Odkazy
Webstránkanealstephenson.com
CommonsSpolupracuj na Commons Neal Stephenson

Neal Town Stephenson (* 31. október, 1959) je americký spisovateľ, známy hlavne v súvislosti so science fiction tvorbou zameranou na skúmanie spoločensko-ekonomických vzťahov a ich vplyvu na šírenie a vnímanie exaktných poznatkov v kontexte žánra postkyberpunk. Publikuje tiež populárnovedecké články do časopisov ako Wired Magazine (http://wired.com), čiastočne spolupracoval ako poradca pre firmu Blue Origin (http://blueorigin.com), (založenú Jeff Bezos), ktorá vyvinula suborbitálny štartovací systém s ľudskou posádkou.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo Fort George G. Meade|Fort Meade, Maryland. Pochádza z rodiny inžinierov a vedcov, ktorú zo žartu poctil prezýkou "propeller heads", vrtule. Jeho otec bol profesorom elektrotechniky, starý otec profesorom fyziky, matka pracovala v laboratóriu biochémie a starý otec z matkinej strany pôsobil ako profesor biochémie. Stephensonova rodina sa presťahovala do Champaign-Urbana, Illinois v 1960, potom do Ames, Iowa v 1966, kde autor roku 1977 maturoval na Ames High School. Následne študoval na Boston University kde sa najprv zaoberal fyzikou, avšak keď zistil, že prezeranie máp mu umožní stráviť viac času na univerzitnom sálovom počítači, prestúpil na geografiu. Promoval v 1981 ako bakalár (Bachelor of Arts |B.A.) geografie s fyzikou ako vedľajším predmetom. Jeho prvý román Veľké U, The Big U, vyšiel v roku 1984, verejnosť takmer vôbec neupútal, sklamaný Stephenson sa k dielu vrátil a otvorenejšie priznal až pri jeho druhom vydaní roku 2001. Do roku 1984 žil na tichomorskom severozápade, jeho súčasné trvalé bydlisko je Seattle, kde žije s rodinou.

Literárna práca[upraviť | upraviť zdroj]

Po The Big U Veľkom U, Stephenson vydal eco-thriller Zodiac Zverokruh. Medzi špičku autorov žánra fantastiky sa dostal románom Snow Crash Sneh ( v roku 1992), ktorý prepája memetiku, počítačové vírusy, a ďalšie high-tech témy, so sumerskou mytológiou a s analýzou rozdielov medzi ideológií indeterminizmu (libertarianizmus), individualizmu (laissez-faire kapitalizmus) a komunizmu. Odvtedy autor vydáva v priemere jeden román za štyri roky, menovite tieto:

  • The Diamond Age: or A Young Lady's Illustrated Primer (1995), Diamantový vek: Obrazová čítanka pre urodzené slečny, ktorá sa potýka s budúcnosťou pretkanou nanotechnológiou a dynamickými knižnicami. SciFi Channel a George Clooney sa chystajú vytvoriť televízne mini série Diamantového Veku, ktoré napíše Stephenson.[1]
  • Cryptonomicon (1999), román, v ktorom sa preplietajú viaceré motívy- od pôvodného Turingovho výskumu Alana Turinga cez dekódovanie šifier nemeckej kryptografie počas druhej svetovej vojny v Bletchley Park, až po novodobý pokus o prienik do neobmedzeného univerza údajov v internetových projektoch. Dielo vyšlo následne v prekladoch do francúzštiny, španielčiny, češtiny a iných jazykov.
  • The Baroque Cycle Barokový cyklus je séria historických románov, ktorá sa odohráva na prelome sedemmnásteho a osemnásteho storočia, pričom funguje aj ako predohra Kryptonomikonu, pretože v jednotlivých dieloch sa objavia predkovia hridinov onoho diela. Pozostáva z ôsmich kníh a pôvodne vyšla v troch zväzkoch:
    • Quicksilver [(2003) (obsahujúci knihy Quicksilver, King of the Vagabonds (Kráľ tulákov), a Odalisque (Odaliska)];
    • The Confusion Záhuba (2004) (obsahujúci knihy Bonanza and Juncto);
    • The System of the World Usporiadanie sveta (2004) [(obsahujúci knihy Solomon's Gold (Šalamúnove zlato), Currency, (Obeživo) a System of the World (Usporiadanie sveta)].
  • Barokový cyklus bol následne znovuvydaný ako osem samostatných kníh (vo francúzskom i španielskom preklade).

S publikáciou roku 2003 Quicksilver, Stephenson debutoval aj v priestore virtuálnej reality v doméne The Metaweb ([1], main page Archivované 2006-04-05 na Wayback Machine čiastočne uchovaný v Wayback Machine 5 apríla 2006), a wiki (používa ten istý software ako Wikipedia): v texte líči myšlienky a historickú periódu skúmanú v románe. Od 25 apríla 2007 stránka metaweb.com nevykazuje na wiki aktivitu.

Štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Vedeckofantastický prístup neznamená len ponor do budúcnosti, je to uvedomenie si inakosti. Neal Stephenson


Stephenson sa vo svojích raných svižných, kratších románoch, vyjadruje popkultúrne ladenými metaforami a obrazmi Dynamiku textu zabezpečí striedaním rytmu úsečného, melancholického dialógu s vetvistými monologickými pasážami. V porovnaní s cyberpunkom románov William Gibsona omnoho väčšmi využíva prvky irónie a sebareflexie.

Stephensonove knihy prinášajú podrobne prepracované vynaliezavé zápletky, ktoré zrkadlia prepojeenosť spoločenských a technologických ideí. To ho odlišuje od iných bežných autorov science fiction autorov, ktorí sa zvyčajne zapodievajú niekoľkými technologickými alebo sociálnymi zmenami vytrhnutými z kontextu súvislostí. Ucelené vnímanie univerza vystužené vierohodnými detailmi nájdeme aj v tzv. barokovom cykle autora. Kniha The Diamond Age vychádza z predpokladov gnozeologického sebavedomia viktoriánskej éry; z hľadiska žánra viacerými črtami evokuje "steampunk (steam-para). Práca na tvorbe barokového cyklu akoby premkla autorov spôsob písania košatosťou: rozsah textov sa postupne zvyšuje. Cryptonomicon má viac než tisíc strán a obsahuje rozličné bizarné pasáže, vrátane podrobného erotického príbehu starožitného nábytku a pančušiek. Vo väčšine románov ako odrazový mostík sujetu využíva neobvyklé, miestami katastroficky ladené udalosti celospoločenského dosahu. V hektickej atmosfére sa potom búrlivo rozvíja zápletka, ktorá nezriedka vyústi do náhleho, prekvapivého rozuzlenia. Takéhoto "vzorca" sa pridržiavajú všetky Stephensonove knihy vrátane Barokového cyklu.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Fikcia:

Náučná literatúra:

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Vonkajšie zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Rozhovory

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Neal Stephenson na anglickej Wikipédii.