Nedokončená pyramída

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Nedokončená pyramída
ÚDAJE
Lokalita: Záwíja al-Arján
Staviteľ: Baka (?)
Obdobie: 4. dynastia (?)
Stav: nedokončená
Základňa: 200 m
Hrobka Ka: žiadna
Pyramídy kráľovien: žiadne
 

Súradnice: 29°56′24.57″S 31°09′5.61″V / 29,9401583°S 31,1515583°V / 29.9401583; 31.1515583

Nedokončená pyramída v Záwíja al-Arján alebo Bakova pyramída sa nachádza neďaleko Vrstvenej pyramídy pri dedine Záwíja al-Arján (arab. زاوية العريان)[1] v Egypte.

Podľa dochovaných stavebných značiek nie je možné presne určiť majiteľa pyramídy, ale použitý materiál a spôsob výstavby ju kladú do obdobia 4. dynastie, presnejšie medzi Snofrua,[2] príp. Rachefa a Menkaureho.[3] Dochované nápisy umožňujú nejednoznačný výklad, čo vytvára niekoľko hypotéz o jej staviteľovi: mohol ním byť Nebka, Neferkare, Vehemka alebo Radžedefov syn Baka, resp. Nebkare, Baufre či Džedefhor.

Pyramída a jej výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Axonometria otvorených vnútorných priestorov pyramídy.

Jej pozostatky tvorí veľká jama, ktorá mala byť dnom subštruktúry pyramídy, tj. podlahou zostupnej chodby a pohrebnej komory. V priestore komory sa našiel nezvyčajný oválny žulový sarkofág. Pokiaľ by bola stavba dokončená, mala by podobné rozmery ako Rachefova pyramída.

Stavbu v druhej polovici 19. storočia skúmal Alexandre Brasanti. Dnes sa dajú rozoznať pozostatky kamennej ohrady pyramídového komplexu a predpokladá sa pri ňom rozľahlé pohrebisko. Celý komplex sa však v súčasnosti nachádza v areáli vojenského priestoru, čo znemožňuje jeho ďalší archeologický výskum.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]