Nefelé

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nefelé sedí pri nohách boha Merkúra, freska z Pompejí

Nefelé alebo Nefela alebo zastarano Nefele (starogr. Νεφέλη – Nefelé, lat. Nebula) bola v gréckej mytológii bohyňa oblakov, stala sa manželkou orchomenského kráľa Athamasa.

Mali spolu dve deti, syna Frixa a dcéru Hellé, ktoré matka milovala a pripravila im šťastné detstvo. Toto rodinné šťastie však vydržalo len krátko, pretože Athamas sa zasnúbil s inou ženou. Nefelé potom od neho odišla, alebo dokonca bola kráľom vyhnaná. Macocha Inó deti nenávidela a spriadala intrigy, ako sa ich zbaviť. Dala znehodnotiť zrno pripravené na sejbu, takže nevzišlo, nastal hlad a krajinu zachvátili nepokoje. Inó potom presvedčila manžela, aby vyslal poslov o radu do Delf. Pomocou podplatených poslov potom Inó zostavila falošnú veštbu, že na záchranu krajiny proti neúrode a hladu treba obe deti obetovať. Kráľ sa sprvu bránil, ale nakoniec u neho nad otcovskou láskou, zvíťazila vladárska povinnosť.

Deti netušili, čo ich čaká, ale ich matka Nefelé nad nimi bdela a pár hodín pred obetným obradom poslala zlatého barana do kráľovského paláca, aby ich odniesol. Deti nasadli na chrbát barana a ten sa vzniesol do výšky a unášal ich preč. Keď už leteli nad Thráckym morom, Hellé sa neopatrne obzerala, neudržala sa, spadla do mora a utopila sa. Po niekoľko dní na toto miesto potom padali matkine slzy v podobe drobného dažďa. Na pamiatku malej Hellé bola táto morská úžina nazvaná Helléspontos, dnešné Dardanely.

Frixos sa šťastne dostal do Kolchidy, kde sa ho ujal kráľ Aiétes. Zlatého barana kráľ Aiétes obetoval najvyššiemu bohu Diovi, baranie zlaté rúno potom zavesil v posvätnom háji boha Area na vysoký strom a nechal ho strážiť drakom. Pre toto zlaté rúno, sa po rokoch vydala slávna výprava Argonautov vedená Iasónom.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]