Nelapsi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nelapsi je jedno z pomenovaní pre upíra používané na Zemplíne. Vyskytlo sa v knihe Súmrak, kde je opísaný ako druh veľmi silného a rýchleho upíra vyskytujúceho sa na Slovensku.

Opis / Morfológia[upraviť | upraviť zdroj]

Nelapsi je chodiaca mŕtvola, aj keď nejaví žiadne známky rozkladu. Má bledú kožu, svaly, žiarivé červené oči, ostré pazúry na svojich rukách a nohách, dlhé a mastné čierne vlasy a ústa plné ihlových radov zubov. Stvorenia môžu mať oblečený pohrebný rubáš, alebo sú oblečené vo zvyškoch odevu, v ktorom boli pochované.

Je to netvor taký silný a rýchly, že dokázal zmasakrovať celú dedinu počas jednej hodiny po polnoci.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Nelapsi je upír, ktorý sa živí krvou ľudí a zvierat. Jeho krvilačnosť je neukojiteľná a loviť neprestane do úsvitu. V túto chvíľu je nútený vrátiť sa do svojho hrobu a spať počas dlhých denných hodín. Nelapsi údajne obýva cintoríny na Slovensku a v okolitých krajinách.

Schopnosti / Nedostatky[upraviť | upraviť zdroj]

Nelapsi patrí medzi jedného z najmocnejších upírov. Nelapsi má nadprirodzenú silu a rýchlosť, rovnako ako fenomenálny stupeň vytrvalosti a pohyblivosti. Nelapsi vie zabiť pohľadom jeho žiarivých červených očí, ale môžu sa tiež rozhodnúť na boj so svojimi pazúrmi a zubami. Stvorenie nesie pohromu tam, kam ide. Hovorí sa, že Nelapsi má dve srdcia a dve duše (čo je v rozpore, pretože nemrtví nemajú dušu), takže je extrémne ťažké ho zabiť. Konvenčné zbrane, ako sú strelné zbrane a zbrane s čepeľou neurobia nič viac, ako to, že budú otravovat Nelapsiho, a tým ho len rozhnevajú. Ako také sa bežné zbrane prinajlepšom neodporúčajú.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]