Nemecký spolkový snem

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemecký spolkový snem
nem. Deutscher Bundestag
ŠtátNemecko
Typdolná komora
Vedenie
PredsedaBärbel Bas (SPD)
PodpredsedoviaAydan Özoğuz (SPD)
Hans-Peter Friedrich (CDU)
Neobsadené (AfD)
Wolfgang Kubicki (FDP)
Petra Pau (Ľavica)
Katrin Göring-Eckardt (Zelení)
Zloženie
Počet poslancov736
Politické subjektyKoalícia (416)

Opozícia (320)

Voľby
Posledné voľby
26. september 2021
Nasledujúce voľby
najneskôr
24. október 2025
Miesto zasadania
Budova Ríšskeho snemu,
Mitte, Berlín, Nemecko
Externé odkazy
Web stránkyhttps://www.bundestag.de
Wikimedia CommonsNemecký spolkový snem
(multimediálne súbory)

Nemecký spolkový snem (nem. Deutscher Bundestag) je nemecký parlament, jeden z dvoch nemeckých zákonodarných orgánov, so sídlom v Berlíne.[1]

Druhým ústavným orgánom podieľajúcim sa na legislatívnom procese je Spolková rada. Snem je volený priamou voľbou a v nemeckom politickom systéme to je jediný spolkový ústavný orgán s bezprostrednou demokratickou legitimitou.

Spolkový snem má minimálne 598 poslancov (oficiálne nazývaných Člen Nemeckého spolkového snemu, nemecky nem. Mitglied des Deutschen Bundestages, MdB) a jeho normálne funkčné obdobie trvá štyri roky.

Kvôli volebnému systému a existencii tzv. vyrovnávacích mandátov počet poslancov kolíše; v roku 2013 ich bolo 630,[2] v roku 2017 dokonca 709. V týchto voľbách uspela i krajne pravicová populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 94 mandátmi. Frauke Petryová, vtedajšia predsedníčka, však z klubu vystúpila a je vedená ako nezaradená.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Ako ústavný orgán má Spolkový snem rad funkcií. Okrem zákonodarnej funkcie (vytvára spolkové právo a mení ústavu) schvaľuje medzinárodné zmluvy so štátmi i organizáciami a prijíma spolkový rozpočet. V rámci svojej kreatívnej funkcie menuje spolkového kancelára a podieľa sa na voľbe spolkového prezidenta, spolkových sudcov a členov ďalších spolkových orgánov. Vykonáva parlamentnú kontrolu vlády a spolkovej exekutívy a kontroluje nasadenie Bundeswehru a tajných služieb. Politicky je tiež významná verejnoprávna funkcia podľa ktorej má Spolkový snem za úlohu vyjadrovať priania obyvateľstva a tiež informovať obyvateľstvo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bundeszentrale für politische Bildung. Der Deutsche Bundestag und seine Akteure [online]. www.bpb.de, [cit. 2017-09-21]. Dostupné online. (nemecky)
  2. Deutscher Bundestag: Der Bundestag [online]. [Cit. 2013-12-20]. Dostupné online. (nemecky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Německý spolkový sněm na českej Wikipédii. Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Bundestag zverejneného na anglickej Wikipédii.