Nemocnica s poliklinikou v Trebišove

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nemocnica s poliklinikou v Trebišove je budova, ktorej projekt bol zhotovený v rokoch 1960-1966 a realizácia v rokoch 1967-1977.

Investor[upraviť | upraviť zdroj]

Nemocničný komplex polikliniky bol vybudovaný v 70. rokoch Zdravoprojektom Bratislava, projektovo – inžinierskou organizáciou pre zdravotnícku výstavbu pod vedením zodpovedného projektanta Ing. Arch. Milana Šavlíka.

Dispozícia[upraviť | upraviť zdroj]

V tomto období sa nemocničné stavby prestali stavať ako rozptýlené pavilóny, výhodnejšie boli koncentrované zložité celky.
Architekt sústredil na pôdoryse tvaru písmena H nemocničné prevádzky a do rôzne vysokých hlavných blokov umiestnil hlavnú časť pre dospelých - osempodlažný blok lôžkových oddelení s uvoľneným prízemím, detskú časť- štvorpodlažný blok, ktorý rovnobežne nadväzuje na hospodársku časť splu s spoločnými komplementmi (biochemické a hematologické laboratóriá, rádiológia, fyziatricko - rehabilitačné oddelenie) a infekčný pavilón - oddelený od celej hmoty. V oblúkovom prečniku písmena H je poliklinika a centrálny vstup. Vpravo od vstupného námestia s fontánou je administratívna časť riaditeľstva a vľavo zvláštna figúra vstupu do detskej časti riaditeľstva, ktorý je prekrytý trojuholníkovou strechou. Komplex patrí medzi tie veľké nemocnice, kde sa podarilo oživiť obvykle neprehľadne fádny celok osobitne tvarovými časťami. je to systém monobloku, mimo infekčného, TBC a interného oddelenia ll, spojený systémom podzemnej prevádzky.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

1. etapa

Nemocnica s poliklinikou sa mala stavať v dvoch etapách. V prvej etape sa mali vybudovať 4 základné oddelenia a to: interné, chirurgické, žensko-pôrodnícke a detské. Spolu to malo byť 372 postelí. Mimo toho ako samostatný pavilón malo byt infekčné odd. o 60 posteliach a samostatný pavilón odd. TBC a respir. chorôb s 58 posteľami. Spolu mali mať 118 postelí a celkove nemocnica mala mať tak 490 postelí v l. etape.

2. etapa

V 11. etape do roku 1980 malo byt vybudované odd. interné II. so 150 posteľami. Tak kapacita nemocnice mala mat spolu 640 postelí. Je nutné dodať že išlo o tzv. rozšírený typ I. Nemocnice s poliklinikou, aj s centrálnym príjmom bez postelí. Neskôr pokračovala dostavba kožného oddlenia, oddelenia patológie a psychiatrie, preto na začiatku roku 1980 pred dokončením dostavby zahrňoval neúplný nemocničný komplex tieto oddelenia: chirurgické, interné, neurologické, rehabilitačné, očné, krčné, gynekologicko – pôrodnícke, pľúcne a detské. Neskôr pribudlo aj kožné, psychiatrické, patologické oddelenie a ďalšie viaceré špecializované pracoviská.

Nemocnica bola odovzdaná do užívania 3. decembra 1977. Vzniklo tak architektonické dielo spájajúce najnovšie funkčné požiadavky s estetickým riešením priestorov v spolupráci s ostatnými výtvarnými druhmi.

Exteriér[upraviť | upraviť zdroj]

Na hlavnom priečelí dominuje monumentálna sklená mozaika od akademického maliara J. Nemca s námetom mierového života. Exteriér komplexu dopĺňa pôsobivo riešená fontána od akademického sochára M. Ksandra a akademickej sochárky M. Tomečkovej.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Art protis akademického maliara E. Castiglione a tapiséria akademického maliarky M. Rudavskej zdobia interiéry administratívnych priestorov nemocnice. Akademickí maliari L. Vychlopen, T. Gáll, J. Hegyesy, L. Schurman vytvorili dekoratívne, mozaikové a keramické steny pre interiéry jednotlivých pavilónov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • časopis POJEKT 23, 1981, 10.8-17
  • DULLA, M.: Slovenská architektúra od Jurkoviča po dnešok, Perfekt, 2007
  • TAJTÁK, L. a kol. : Dejiny Trebišova, Východoslovenské vydavateľstvo Košice, 1982
  • http://www.nsptv.sk/

Súradnice: 48°37′09″S 21°42′56″V / 48,619058°S 21,715615°V / 48.619058; 21.715615