Nestabilný pruh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nestabilný pruh je takmer vertikálna oblasť na Hertzsprungov-Russellovom diagrame, v ktorej sa nachádzajú pulzujúce premenné hviezdy (patria sem aj premenná hviezda typu RR Lyrae, Cefeida, premenná hviezda typu W Virginis, pulzujúci biely trpaslík, premenná hviezda typu RV Tauri, premenná hviezda typu Delta Scuti, premenná hviezda typu SX Phoenicis a rýchlo oscilujúce Ap hviezdy).[1]

Nestabilný pruh pretína hlavnú postupnosť v oblasti hviezd A a F (1-2 násobok hmoty Slnka) a rozširuje sa vertikálne nahor do vyšších svetelností. Dolná časť pruhu sa javí ako Hertzsprungova medzera na HR diagrame.

Pulzácie[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezdy v nestabilnom pruhu pulzujú vďaka He III (dvojito ionizované hélium). U normálnych A-F-G hviezd je vo hviezdnej fotosfére He neutrálne. Hlbšie pod fotosférou v teplote 25000-30000 K začína vrstva He II (prvá ionizácia He). Druhá ionizácia (He III) začína pri teplote 35000-50000 K.

Keď sa hviezda sťahuje, hustota a teplota vrstvy He II sa zväčšuje. He II sa začína transformovať na He III (druhá ionizácia). Zvyšuje sa opacita a únik energie z vnútra hviezdy je efektívne absorbovaný. Zvyšuje sa teplota vrstvy a tým sa začína zväčšovať. Po zväčšení teplota a hustota klesá a He III sa začína rekombinovať na He II. Vonkajšie vrstvy sa sťahujú a cyklus začína odznova.

Fázový posun medzi radiálnou rýchlosťou hviezdy a jasnosťou závisí od vzdialenosti medzi zónou He II a hviezdnym povrchom vo hviezdnej atmosfére.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cepheid instability strip [online]. encyclopedia.com, [cit. 2010-03-28]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Instability strip na anglickej Wikipédii.