Neville Longbottom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neville Longbottom

Matthew Lewis, predstaviteľ Nevilla Longbottoma
Základné informácie
Harry Potter
AutorJ. K. Rowlingová
HerecMathew Lewis
Slovenský dabingAdam Petrík (filmy 1-4)
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
Posledný výskytHarry Potter a Prekliate dieťa
O postave
Celé menoNeville Frank Longbottom
Dátum narodenia30. júl 1980
PohlavieMuž
Druh bytostičarodejník
Povolanieučiteľ herbológie
RodinaFrank (otec), Alice (matka), Augusta (stará mama) Longbottomovci
Národnosťbritská

Neville Longbottom (* 30. júl 1980) je fiktívna postava z románu britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej Harry Potter, študent Rokfortskej strednej školy čarodejníckej. Vystupuje vo všetkých siedmich dieloch.

Je popisovaný ako chlapec s guľatou vysmiatou tvárou a navštevuje rovnaký ročník v Chrabromile ako Harry Potter. Patrí k širšiemu okruhu Harryho kamarátov. Vo filme si jeho postavu zahral Matthew Lewis.

Neville je spočiatku veľmi roztržitý a neschopný, slabý čarodejník. Je preslávený svojou deravou pamäťou a strachom. Časom sa z neho stane lepší a odvážnejší čarodejník, hlavne po jeho vstupe do Dumbledorovej armády. Jeho domácim zvieratkom je ropucha Gertrúda, ktorá mu ustavične uteká a stráca ju. Je to veľmi hanblivý a zraniteľný chlapec, ktorého možno šikanovať, pretože je nemotorný, zábudlivý a v prítomnosti iných ľudí je veľmi nervózny. Harry však naňho dáva pozor a Neville k nemu vzhliada, pretože obdivuje odvahu, ktorú každoročne prejaví. Má nadanie na herbológiu, ktorá je zároveň aj jeho najobľúbenejším predmetom.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza z čistokrvnej čarodejníckej rodiny, ale jeho rodina mala dlho obavy, že je tzv. šmukel (dieťa čarodejníkov, ktoré nevie čarovať), lebo jeho magické schopnosti sa prejavili až dosť neskoro. Jeho rodičia (Frank a Alice) boli znamenití čarodejníci. Keď však bol Neville ešte malé dieťa, zošaleli, pretože ich kvôli informáciám mučila Bellatrix Lestrangeová spolu so svojím manželom Rodolphlusom, jeho bratom a Bartym Crauchom jr.. Neville preto vyrastá u svojej starej mamy Augusty Longbottomovej. Jeho rodičia sú doživotne hospitalizovaní v Nemocnici svätého Munga na čarovné choroby a poranenia. Keď ich Neville navštevuje, nespoznávajú ho.

V škole sa Nevillovi spočiatku nedarí. Je obľúbeným objektom šikanovania nielen zo strany slizolinských študentov, ale aj vedúceho ich katedry, profesora Severusa Snapa. Vo vyšších ročníkoch však prejaví nadanie na herbológiu, náuku o čarovných rastlinách. V piatom ročníku sa dozvie o úteku mučiteľov svojich rodičov z čarodejníckeho väzenia Azkabanu. Podnieti ho to húževnato pracovať a zlepšovať sa v obrane proti čiernej mágii.

V siedmej časti zabije Voldemortovho hada (Nagini) Chrabromilovým mečom, čím zničí jeden zo siedmich horcruxov. Prejaví otvorený odpor voči Voldemortovi, ktorý ho chce ako čistokrvného čarodejníka získať na svoju stranu. Neville ukázal záujem o žiačku vo fakulte Bystrohlav Lunu Lovegoodovú. Napokon sa však Luna vydá za Ralpha Skamandera a Neville sa stane učiteľom herbológie na Rokforte.