Nezabudnuteľná cesta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nezabudnuteľná cesta
Originálny názov A Walk to Remember
Žáner Láska, kresťanstvo
Dĺžka 101 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2002
Filmový štáb
Réžia Adam Shankman
Scenár Karen Janszen podle Nicholase Sparkse
Produkcia Denise Di Novi
Hunt Lowry
Hudba Mervyn Warren
Kamera Julio Macat
Herecké obsadenie

Nezabudnuteľná cesta (orig. A Walk to Remember) je americký romantický film z roku 2002 nakrútený podľa rovnomenného bestselleru úspešného amerického spisovateľa Nicholasa Sparksa. Dej filmu je zasadený do polovice 90. rokov 20. storočia do Beaufortu v Severnej Karolíne. Témou filmu je problematika lásky medzi dvoma pôvodne nie veľmi kompatibilnými mladými ľuďmi (medzi rovesníkmi úspešným, ale značne nedisciplinovaným a povinnosti zanedbávajúcim chuligánom a konzervatívnou, zbožnou a slušne vychovanou dcérou pastora). Silná láska je tu motorom, ktorý napravuje, disciplinuje, učí viere a tolerancii a prekonáva náboženské a povahové rozdiely.

Film celkovo dostal prevažne negatívne či rozporuplné kritiky (recenzentom sa často nepáčila "gýčovitosť a presladenosť filmu", "nahrubo a nedomyslene spracovaný dej", "chyby v strihu a spracovaní scén" či "ideologické vyznenie filmu"), u divákov však bol pomerne úspešný a predstaviteľka hlavnej dievčenskej roly, Mandy Moore, získala niekoľko ocenení a nominácií za svoj herecký výkon. Mimo USA, kde bol kladne hodnotený najmä v konzervatívnych kresťanských kruhoch, získal film mimoriadnou obľubu najmä na Filipínach, v Singapure a Poľsku. Inšpiráciou pre hlavnú dievčenskú postavu bola Sparksova sestra Danielle († 2000).

Jamie Sullivan bola vo veľa ohľadoch moja mladšia sestra. Moja sestra bola roztomilá, podobne ako Jamie. Rovnako ako ona mala silnú vieru. Rovnako milovala kostol. Rovnako ako Jamie nebola populárna v škole. Rovnako ako Jamie bola vždy veselá a všetko, čo v živote chcela, bolo vydať sa.
A rovnako ako Jamie, moja sestra dostala rakovinu.
Rovnako ako Jamie, moja sestra niekoho stretla. A podobne ako Landon si tento dlhý čas nedokázal predstaviť, že by sa mohol oženiť s niekým, ako je ona. Nakoniec si však nedokázal pomôcť. Hoci vedel, že je chorá, že nemôže nad svojou chorobou vyhrať, tento muž ju požiadal o ruku.
Bola to tá najkrajšia vec, akú kedy kto pre niekoho urobil, a ja som napísal tento román nielen preto, aby ste poznali moju sestru, ale aj preto, aby ste vedeli, akú úžasnú vec pre ňu vykonal jej manžel.
Moja sestra žiaľ zomrela v júni (2000). Mala 33 rokov. [1]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.nicholassparks.com/Novels/AWalkToRemember/BackInfo.html Archivované 2007-06-09 na Wayback Machine Sparksovo prehlásenie z roku 2000 na jeho ofic. stránkách

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]