Nikos Dimu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nikos Dimu
grécky spisovateľ, básnik, filozof a kritik
grécky spisovateľ, básnik, filozof a kritik
Narodenie1935
Atény, Grécko
Odkazy
Webstránkandimou.gr

Nikos Dimu (novogr. Νίκος Δήμου – Nikos Dimu, * 1935, Atény) je grécky spisovateľ, básnik, filozof a kritik. Je radený medzi najvýznamnejších moderných gréckych a európskych spisovateľov. Je známy hlavne kvôli svojej knihe Nešťastie byť Grékom (gr. Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας, I Dystychia tu na ise Ellinas), ktorá bola preložená do mnohých jazykov, ale aj ako básnik, podnikateľ, kritik cirkvi, chovateľ a znalec mačiek a tiež znalec technológie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Aténach do významnej rodiny, nakoľko z matkinej strany pochádzal zo starého a významného obchodníckeho rodu Kalvokoresis z ostrova Syros, ktorý bol známy ešte počas Byzantskej ríše. V Aténch vyštudoval francúzsku filológiu, následne pokračoval v štúdiach v Mníchove, kde študoval filozofiu a anglickú filológiu. Počas štúdií sa venoval aj písaniu poézie, svoje prvé básne vydal v roku 1953. V roku 1962 začal podnikať, vybudoval najúspešnejšiu reklamnú agentúru v Grécku. Venoval sa tiež podnikaniu s automobilmi, založil spoločnosť ktorá ako prvá v Grécku predávala značky BMW a Porsche. V roku 1983 sa prestal venovať podnikaniu, pretože sa chcel naplno venovať iba písaniu. V roku 1984 sa stal prvou súkromnou osobou v Grécku, ktorá vlastnila počitač. Od 70. rokov prispieval článkami do mnohých známych novín a vystupoval v televízií. Venoval sa predovšetkým spoločnosti, jej problémom a literatúre. Dobre sa poznal s významnými gréckymi spisovateľmi tej doby, akými boli Odysseas Elytis či Giorgos Seferis. V roku 2009 sa stal členom mimoparlamentnej strany DRASI a v roku 2014 vstúpil do novej úspešnej politickej strany Stavrosa Theodorakisa, POTAMI, z ktorej však následne odišiel, pretože nechcel svojimi názormi poškodiť stranu (išlo najmä o jeho tvrdú kritiku k cirkvi). Stranu POTAMI však naďalej podporuje. Dimu je tiež známy svojou ostrou kritikou namierenou proti gréckej ortodoxnej cirkvi, ale aj proti cirkvi všeobecne. Dimu je ženatý, deti nemá.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Vydal cez 90 kníh, prispieva tiež mnohými článkami a televíznymi diskusiami. Vo knihe Nešťastie byť Grékom, ktorú napísal po vojenskej diktatúre 60. rokoch, kritizuje grécku spoločnosť a jej problémy výstižným a humorným spôsobom. Táto kniha bola obľúbená nielen v Grécku, ale aj v Nemecku, Anglicku, Taliansku, Španielsku a Francúzsku. Známa je aj jeho básnická zbierka o mačkách, Kniha mačiek (Το Βιβλίο των Γάτων), ktorá bola preložená do taliančiny pod názvom La Gatta di Corfu (Mačka z Korfu). Známe sú aj jeho filozoficko-etické rozhovory s názvom Nikodémove rozhovory (Νικόδημου άπαντα, Nikodimu Apanda), kde sám píše v prvej osobe ako Nikodimos (spojenie Nikos a Dimu), Sokratov žiak, ako sa sám Dimu vyjadril, ide o jeho antické alter ego. Iné jeho knihy sú Satirický novogrécky slvník (Νεοελληνικό Σατιρικό Λεξικό, Neoelliniko Satiriko Lexiko), kde satiricky vysvetľuje jednotlivé slová z pohľadu typického Gréka. V diele Stratená trieda (Χαμένη Τάξη, Chameni Taxi), kritizuje postupné vymieranie starej gréckej obchodníckej mestskej spoločenskej triedy (do ktorej patrí aj Dimu) a nástup novej spoločenskej triedy, ktorá nemá starú tradíciu a morálku. Pravidelne tiež prispieva na svoj blog, bol vôbec prvý v Grécku, ktorý si vytvoril súkromný internetový blog. O tvorbe Nikosa Dima bolo vydaných mnoho zbierok.

Jazyky[upraviť | upraviť zdroj]

Dimu ovláda plynulo francúzštinu, nemčinu, angličtinu, taliančinu, latinčinu a starú gréčtinu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • 50 Χρόνια Νίκος Δήμου, Αθήνα.
  • Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας. Αθήνα.