Nine (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Nine pozri Nine.
Nine
Žáner romantický muzikál
Dĺžka 118 minút
Štát USA
Taliansko
Pôvodný jazyk anglický
taliansky
Rok 2009
Rozpočet 80 million $[1]
Zárobok 53,998,806 $[1]
Filmový štáb
Réžia Rob Marshall
Scenár Michael Tolkin
Anthony Minghella
Námet Arthur Kopit
Hudba Andrea Guerra
Maury Yeston
Kamera Dion Beebe
Strih Claire Simpson
Wyatt Smith
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
ČSFD

Nine romantický filmový muzikál z roku 2009 režírovaný a produkovaný Robom Marshallom. Scenár napísali Michael Tolkin a Anthony Minghella.[2] Založený je na librete Arthur Kopit pre rovnomenný muzikál z roku 1982. Libreto bolo založené na semiautobigrafickom filme Federica Felliniho . Maury Yeston zložil hudbu a napísal texty piesní.

Film mal premiéru v Londýne, otváral 6. ročník Dubajského medzinárodného filmového festivalu 9. decembra 2009.[3]. Do Spojených štátov bol premiérovaný 18. decembra 2009 v New York City a v Los Angeles, do ostatných miest 25. decembra 2009.[4]

Do hlavných úloh boli obsadení: Daniel Day-Lewis, Judi Denchová, Nicole Kidmanová, Marion Cotillardová, Penélope Cruz, Sophia Loren, Kate Hudson, and Stacy Ferguson.

Napriek vlažnej až negatívnej kritike bolo Nine nominované na 4 Oskary: Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Penélope Cruz), Najlepšia umelecká réžia (John Myhre (AD), Gordon Sim (SD)), Najlepšie kostýmy (Colleen Atwood) a Najlepšia filmová pieseň ("Take It All" hudba a text Maury Yeston).

Dej filmu[upraviť | upraviť zdroj]

Guido Contini je talentovaný taliansky režisér ktorý v svojich päťdesiatich rokoch nevie pokračovať s písaním a prosí všetky ženy svojho života (žvié či mŕtve), aby mu so scenárom pomohli. Jeho myseľ blúdi medzi nedokončenými kulisami kde sa objavujú desiatky tanečníc a hlavné ženy filmu: Claudia Jenssen, hlavná herečka Continiho filmov, manželka Luisa, milenka Carla, kostýmová výtvarníčka a dôverníčka Lilli, jeho Mamma, Stephanie americká novinárka z módneho časopisu Vogue a Saraghina, prostitútka z jeho detstva ("Overture Delle Donne"). Je rok 1965 a v slávnych fimových štúdiách Cinecittà v Ríme, 'ma každý otázky pre Signora Continiho.'

Na tlačovej konferencii v hoteli Excelsior na Via Veneto Contiti očaruje, ale vyhýba sa presným odpovediam týkajúcich sa jeho nového filmu, deviateho s jeho producentom Dantem. Film sa dočasne volá "Italia". V hoteli sa stretne so Stephanie, novinárkou z Vogueu s ktorou začne flirtovať. Útekom sa vyhne otázkam reportérov a vytvorí si fantáziu ("Guido’s Song") v ktorej opisuje svoju túžbu stať sa znovu mladým a energickým, pretože jeho talent bol vtedy lepší.

Útekom z tlačovej konferencie sa vyhne nie len reportérom ale aj producentovi, útek ukončí príchodom do kúpeľného hotela Bellavista. Počas prehliadky doktorom Guidovi zavolá milenka Carla ("A Call from the Vatican"). Carla Guidovi opíše svoju túžbu po ňom, Guido vzrušene počúva. Carla neskôr príde za Guidom, mysliac si, že budú na apartmáne spolu. Podráždene zistí, že má bývať v ošumelom penzióne pri stanici. Guido zatiaľ zistí, že v hoteli je tiež ubytovaný kardinál a prostredníctvom pobočníka si dohodne s ním stretnutie.

Do hotela však čoskoro príde producent Dante a privedie Continiho do sály kde na neho čaká celý štáb, aby mu pomohli s prípravou na film. Contini uvidí kostýmovú výtvarníčku Lilli, prosí ju o inšpiráciu a súčasne kritizuje kostým ktorý Lilli práve vytvára, Contini si nemyslí, že by talianske ženy niečo podobné nosili. Lilli mu pripomenie, že manželka Luisa mala predošlý deň narodeniny. Lilli tiež nesúhlasí s kritikou. Kostým jej pripomína parížsku revue Folies Bergères s tanečnicami kde sa "naučila svoje umenie" ("Folies Bergères").

Kardinál sa s Continim stretne a radí mu zmeniť svoj život na morálnejší a inšpirovať sa svojou mladosťou. Guido začne premýšľať o mladosti a spomína na prostitútku Saraghinu, ktorej s kamarátmi zaplatil, aby ich naučila umeniu lásky a sexu ("Be Italian"). Mladý Guido je však nachytaný svojimi učiteľmi/kňazmi a od riaditeľa dostane výprask. Zobudí sa na Carle v záchvate úzkosti avšak náhle ju opustí a vyberie sa na stretnutie so štábom. Carla chce ísť s ním, ale Contini jej to zakáže, pripomínajúc, že obaja nechcú zraniť svojich druhov.

Počas večere je Guido príjemne prekvapený keď zbadá Luisu, ktorá prišla na Lillinu žiadosť. Objíme ju a želá jej všetko najlepšie k narodeninám a sľúbi, že keď sa Luisa vráti domov nájde dom plný kvetov. Luisa sa usadí a kardinálov pobočník, ktorý sa pridal k večeri, v nej spozná jednu z Guidových prvých herečiek. Pesničkou Luisa vysvetlí ako sa zmenila po sobáši s Guidom, opustila svoju hereckú kariéru, aby mohla byť po manželovom boku ("My Husband Makes Movies"). Luisa si všimne Carlu vchádzajúcu do reštaurácie a hneď odíde, poznamenajúc, že sa cíti unavená. Guido nerozumie a nasleduje ju, pýtajúc sa čo sa stalo. Luisa ho ignoruje, keď sa Guido vráti do reštaurácie a zbadá Carlo, pochopí. Vyžiada Carlu, aby sa vrátila do penziónu, Carla odíde so zlomeným srdcom odíde.

Guido sa vráti na izbu kde sa snaži vyžehliť veci s Luisou. Manželka však odmieta Guida vypočuť. Ten sa napokon vráti dolu kde stretne Stephanie, ktorá ho vystopovala. Guido a Stephanie pokračujú vo flirtovaní a Stephanie opíše prečo miluje jeho filmy a ako dokáže všetko urobiť módnejším ("Cinema Italiano"). Stephanie mu nechá kľúč od svojej izby. Sledujúc vyzliekajúcu sa Stephanie na izbe si Guido uvedomí svoju lásku k manželke a odíde. Vráti sa do svojej izby a Luise sľúbi, že s podvádzaním je koniec. Luisa ho prijme, ale Guido je zavolaný ku Carle, ktorá sa predávkovala liekmi. Jej doktor poznamená na bezohľadnosť a nemorálnosť Guidovho správania čo Guido nevyvráti. Ostane s Carlou do príchodu jej manžela, potom sa vráti do hotela kde zistí, že Luisa odišla a štáb sa vrátil do Ríma, aby začali nakrúcanie.

Guidova matka sa vráti, aby mu radila ako opraviť život ("Guarda La Luna"). Guido zavolá Luise, aby ju pozval na prezretie materiálu z kastingu. Luisa položí bez odpovede. Guido sa vráti na plac, aby natočil Claudiu v kostýmoch. Claudia spolupracuje, ale neskôr odíde kým neprečíta scenár. Guido súhlasí s požiadavkou a odvezie ju preč. Prenasledujú ich paparazzi, ale Guido sa ich strasie. Claudia si uvedomí, že scenár neexistuje a na prechádzke sa ho spýta čo by vo filme malo byť. Guido jej opíše scenár, ktorý sa podobá jeho vlastnej situácii: stratený muž zamilovaný do viacerých žien. Keď zastanú, aby si odpočinuli, Claudia mu povie, že ho miluje, ale on ju nemôže milovať ("Unusual Way"). Claudia mu povie, že nevidí reálnu osobu, ale len filmovú hviezdu ktorú vytvoril pre masy. Odíde.

Guido sa vráti na prezretie kastingu s inými herečkami a obzerá sa do zadu, aby zistil či Luisa prišla. Uľaví mu keď ju zbadá v sále. Luisa sa pozerá na materiál z kastingu. Srdce sa jej zlomí keď uvidí časť kde Guido povie herečke slová čo povedal jej keď sa prvý raz stretli. Po odchode štábu zo sály mu povie, že jej práve pripomenul, že nie je výnimočná, je len ďalším okom v reťazi a nechá ho ("Take It All").

Guido si konečne uvedomí svoju nemožnosť dokončiť film a ("I Can’t Make This Movie") stratu všetkého: jeho ženy, múzy, talentu. Nemá nič, čo potrebuje na vytvorenie filmu. Ospravedlní sa štábu, že film neexistoval, bola len myšlienka. Kulisy nechá zničiť a odíde z Ríma.

O dva roky neskôr uvidí v café v Anguillare plagát hry s Luisou. V ten večer počká na ňu pred divadlom, ale Luisu uvidí v spoločnosti iného muža. Na prechádzke s Lilli o pár dni neskôr sa snaží vyzvedieť viac o Luise. Lilli mu povie, že nebude medzi nimi robiť prostredníka, naznačí, že Luisa sa na neho pýta tiež. Pýta sa či ešte urobí nejaký film. Guido povie, že nie, nevedel by čo spraviť okrem filmu o mužovi čo sa snaží získať späť svoju ženu. Lilli povie, že je to dobrý začiatok a že by tiež kostýmy neboli zlé.

Guido sa vráti do svojho živlu, znovu sa zanieti do príbehu. Ako hovorí s hercami o scéne, jeho deväťročný ja zhromaždí postavy Guidovho života. Ako si Guido sadá na režisérsku stoličku, postavy sa stretnú na lešení za ním, kulminujúc príchodom Mammy a deväťročný Guido sa posadí na kolená staršiemu Guidovi ("Finale"). Luisa príde nespozorovaná a sleduje Guida, šťastná, že je Guido tým, čím býval. Usmieva sa kým je Guido zdvíhaný s kamerou na placi a volá “Action!” na začiatku záberu.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Príprava[upraviť | upraviť zdroj]

12. apríla 2007 časopis Variety oznámil, že Rob Marshall bude režívať filmovú adaptáciu Nine pre The Weinstein Company. Marshall predtým pre Weinsteinovcov režíroval Chicago kým ešte boli súčasťou Miramaxu. Marshallova produkčná spoločnosť Lucamar Productions spoluprodukovala Nine.

Krátky teaser bol uvedený v jednej z častí seriálu Barefoot Contessa na Food Network. Moderátorka Ina Garten spravila raňajky a obed pre svojich priateľov, producentov John DeLucu and Roba Marshalla kým strihali svoj nový film. Ku koncu svoj film ukázali moderátorke ako odmenu.

V decembri 2009 producenti objednali reklamu u dvoch myslových operách One Life to Live a General Hospital. Prvá z nich obsahovala postavy pozerajúce jeden z trailerov filmu na internetovej stránke podobnej YouTube. V druhom sa ukázali menšie zmeny v kulisách vrátane filmových plagátov na stenách viacerých verejných miest.

Casting[upraviť | upraviť zdroj]

4. apríla 2008 bolo oznámené, že pôvodná herečka v roli Claudie Jenssen, Catherine Zeta-Jones, bola nahradená Nicole Kidmanovou. Zeta-Jones rolu odmietla potom čo režisér Marshall nesúhlasil s jej zväčšením. Nine bol pre Kidmanovú prvým muzikálom na filmovom plátne od Moulin Rouge!. Po odchode Zeta-Jones sa konkurzu zúčastnila aj Anne Hathaway, ale úlohu nedostala.[5]

14. mája 2008 Variety oznámil, že Daniel Day-Lewis rokuje o hlavnej úlohe vo filme.[6] potom čo Javier Bardem svoju spoluprácu ukončil kvôli vyčerpaniu. Neskôr bolo zverejnené, že Day-Lewis zaslal producentom video svojím spevom a šokoval ich svojim spevom. 19. mája 2008 bolo časopisom People oznámené, že úlohu dostal.[7] Antonio Banderas, ktorý účinkoval v oživení muzikálu na Broadwayi povedal, že bol “sklamaný” nedostaním ponuky vo filme účinkovať, ale poznamenal, že trailer vyzerá dobre a všetkým zúčastneným zaželal všetko dobré.[8]

Variety tiež oznámil, že Penélope Cruz sa zúčastnila castingu na rolu Claudie, ale dostala úlohu Carly, Marion Cotillardová sa uchádzala o rolu Lilli, ale dostala úlohu Luise. Kate Hudson tiež dostala rolu, ktorá bola pre ňu špeciálne vytvorená, nenachádzala sa v Broadway verzii muzikálu.[9]

18. júla 2008 People oznámil, že Fergie dostala úlohu Saraghiny.[10]

Katie Holmes sa uchádzala o rolu Carly Albanese a Demi Moorová sa zúčastnila castingu pre rolu Luisi, ale ani jedna nebola vybratá. Uvažovalo sa tiež o Barbre Streisand do úlohy Lilli, ale tá sa nakoniec ušla Judi Dench.[11]

Filmovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Day-Lewis sa pre úlohu naučil taliansky a jazyk často používal v roli aj mimo nej. Podľa Matta Sullivana vedúceho zvuku “Jeden deň na placi nás v londýnskych Shepperton Studios nás s Robom zavolali do Danielovej šatne, ktorá bola navrhnutá ako kancelária režiséra v šestdesiatych rokoch. Fajčil cigaretu, v plnom kostýme a v roli a vravel nám ako by rád videl číslo v ktorom vystupuje. A hovorí s nami ako Guido Contini. Bol to skutočne sureálny zážitok.”[9]

Skúšky pre film začali v auguste 2008, ďalej boli v neskoršom septembri nahrané pesničky a filmovanie začalo v októbri v Shepperton Studios v Londýne. Film sa mal pôvodne točiť v Toronte, ale po podpise Day-Lewisa sa produkcia presunula do Londýna.[12] Ďalšie filmovanie sa uskutočnilo v Taliansku, v dedinách Anzio a Sutri a tiež vo filmových štúdiách Cinecittà.[13]

Rozvrh od Nicole Kidmanovej vyžadoval začiatok skúšok len 4 týždne po narodení jej dcéry.

trailer filmu bol zverejnený 14. mája 2009.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Nine (2009) [online]. Box Office Mojo, [cit. 2010-02-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Nine (2009) [online]. Internet Movie Database, [cit. 2013-06-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2013-06-07]. Dostupné online. Archivované 2012-04-01 z originálu.
  4. HERNANDEZ, Ernio. Work Resumes on Script for Rob Marshall's Nine Film [online]. Playbill, 23.01.2009, [cit. 2008-08-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Kidman and Dench Rumored To Star In 'Nine' [online]. Wisdom Digital Media, 2008-04-04, [cit. 2008-08-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. FLEMING, Michael. Daniel Day-Lewis eyes 'Nine' role [online]. Variety, 2008-05-14. Dostupné online. (po anglicky)
  7. SILVERMAN, Stephen M. Daniel Day-Lewis Lands Nine Role [online]. Time Inc., 2008-05-19, [cit. 2008-08-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Antonio Banderas and Laura Linney; Interview for 'The Other Man' [online]. YouTube, 2009-09-03, [cit. 2010-06-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. a b BURLINGAME, Jon. Oscar winners abound in ‘Nine’ [online]. Variety, 2009-08-09, [cit. 2013-06-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. TAPPER, Christina. Fergie to Play a Prostitute in the Movie Musical "Nine" [online]. Time Inc., 2008-07-30, [cit. 2008-08-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  11. Katie Holmes and Demi Moore Audition for 'Nine' Film 2007/07/01 [online]. Broadwayworld.com, 2007-07-01, [cit. 2010-01-12]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. BAMIGBOYE, Baz. BAZ BAMIGBOYE on Gillian Anderson, Nicole Kidman, Roman Polanski and much more... | Mail Online [online]. Dailymail.co.uk, =2008-06-26, [cit. 2010-01-12]. Dostupné online. (po anglicky)
  13. Nicole Kidman and Daniel Day-Lewis take a spin in the Eternal City, dodging the Sixties-style paparazzi | Mail Online [online]. Londýn: Dailymail.co.uk, 2009-01-29, [cit. 2010-01-12]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nine (film) na anglickej Wikipédii.