Nitkovky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nitkovky

Capillaria plectropomi
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Trichurida
Synonymá
Trichuroidea
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Nitkovky (iné názvy: nitkovkotvaré, nitkovce[1], nitkovcotvaré; staršie: tenkohlavce[2], trichocefaly[2]; lat. Trichurida, Trichurata, Trichuroidea, Trichocephalida, Trichocephalata, Trichinelllida) sú rad hlístovcov.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Ich hltan je kapilárovitý, bez svaloviny. Zadnú tretinu tela majú výrazne zhrubnutú. V dospelosti parazitujú u cicavcov a vtákov.

Bežným parazitom človeka je druh nitkovka črevná/tenkohlavec ľudský/tenkohlavec bičíkovitý (Trichuris trichiura), dlhý asi 5 cm. Slabšie nákazy sa vôbec neprejavia, pri silných môže dôjsť ku komplikáciám, čo býva zriedka.

Nebezpečným parazitom človeka a iných cicavcov je svalovec špirálovitý (Trichinella spiralis). Svalovce žijú najprv v čreve, kde nespôsobujú väčšiu ujmu organizmu. Tu pohlavne dospievajú a dochádza ku kopulácii. Samičky potom prenikajú do lymfatických ciest, kde jej telo opúšťajú drobné mikrofilárie. Tieto sa krvou dostávajú do dobre prekrvených svalov (jazyk, bránica, medzirebrové svaly), a tu sa medzi svalovými vláknami zapuzdrujú. Pri hromadnej nákaze dochádza k poškodeniu svalstva a k smrti. Svalovce sú veľkým problémom v severských krajinách, kde sa vyskytli epidémie s vysokou mortalitou. Riziko trichinelózy je vo vyspelých krajinách minimálne vďaka veterinárnej kontrole i dôkladnej tepelnej príprave mäsových výrobkov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. nitkovce. In: BETINA, Vladimír, et al. Malá encyklopédia biológie. 1. vyd. Bratislava : Obzor, 1975. 556 s. (Malá encyklopédia.) S. 332.
  2. a b Z veterinárnej terminológie. In: Slov. odb. názvoslovie 1961, č. 7, S. 198 [1]