Nože Glock

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Glock Feldmesser FM 78

Nože Glock sú vojenské poľné nože navrhnuté a vyrobené firmou Glock Ges.mbH, so sídlom v Deutsch-Wagrame Rakúsku. Tieto nože boli vyvinuté v úzkej spolupráci so špeciálnymi silami Jagdcommando (lit Hunting Command) v rakúskej armáde a sú použiteľné aj ako vrhacie.

Glock v súčasnej dobe vyrába dva modely nožov: Feldmesser 78 (Field Knife 78) a Feldmesser 81 (Survival Knife 81). Field Knife 78 je klasický typ noža s 16,5 cm čepeľou a celkovou dĺžkou 29 cm. Survival Knife 81 má rovnaké rozmery ako Feldmesser 78 s tým rozdielom, že Survival knife má na zadnej strane čepele pílu. Nôž 78 váži 206 gramov a Survival nôž 81 202 gramov.

Oba nože sú vyrobené s vysoko uhlíkovej ocele s tvrdosťou 55 HRC a sú fosfátovo ošetrené. Oceľ SAE 1095 sa bežne používa ako pružinová, má vysokú odolnosť proti nárazu a pružnosť, ale nízku odolnosť proti korózii.

Rúčkový kríž ohnutý dopredu môže byť použitý ako otvárač. Polymérové puzdro má retenčný klip, ktorý zaisťuje nôž proti strate, sponu na opasok pre upevnenie noža a drenážny otvor na dne. Rukoväť a puzdro sú vyrobené z Glock-polyméru a sú k dispozícií v olivovej, pieskovej a čiernej farbe.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Glock knife na anglickej Wikipédii.