Noach Baruch Fischer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Noach Baruch Fischer
Významný ortodoxný rabín
Významný ortodoxný rabín
Narodenie18. júl 1863
Piešťany, Rakúsko-Uhorsko (dnešné Slovensko)
Úmrtie1919
Prešov, Česko-Slovensko
RodičiaDavid Moše Fischer
Pepi/Rosina, r. Sonenschein
Náhrobný kameň rabína Fischera v prešovskom židovskom ortodoxnom cintoríne

Noach Baruch Fischer (* 18. júl 1863, Piešťany, Rakúsko-Uhorsko1919, Prešov, Česko-Slovensko) bol významný ortodoxný rabín.[1]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Noach Baruch Fischer sa narodil v Piešťanoch Davidovi a Pepi Fischerovým. Otec David Moše Fischer bol rodákom z Dunajskej Stredy, kde sa narodil v roku 1821. V čase narodenia svojho syna bol už piešťanským rabínom. Jeho predchádzajúcim pôsobiskom bola Brezová pod Bradlom. V Piešťanoch bol av bet din – hlavným rabínom – takmer dvadsať rokov až do svojej smrti v apríli roku 1880. Matka Pepi, rodená Sonenscheinová, sa narodila v januári 1825 vo Vrbovciach. Tiež dožila v Piešťanoch v rodine svojej dcéry a zaťa – rabína. Zomrela dvadsať rokov po svojom manželovi začiatkom novembra roku 1900.

Rabín Baruch Fischer si vzal 15.decembra 1885 za manželku Hindl-Hermínu Fischerovú(*1860) zo Stoličného Belehradu,dcéru tamojšieho ortodoxného rabína Gottlieba Fischera(1810-1895). Sobášil ich švagor rabín Salom Kutna z Esenstadtu.V Székesfehérvári bol približne päť rokov ako výpomocný rabín, pri svojom svokrovi. Vieme o ich štyroch deťoch, tri sa narodili v Székesfehérvári a posledný v Mliečne. David(1886-1905)zomrel v Prešove, Henrik(*1888). Dcéra Miriam Lea/Ilona (nar.v r.1890 v Stoličnom Belehrade, zahynula počas Holocaustu r. 1944) bola vydatá za jeho synovca po sestre, rabína Š. M. Ungara. Zrejme posledný z detí Moses, sa narodil v r. 1892 (zahynul počas holocaustu r.1942) počas pôsobenia Mliečne pri Šamoríne. Noach Baruch Fischer bol v Mliečne v rabínskom úrade od septembra 1890, iste ešte aj v roku 1895.

V roku 1901 začína pôsobiť ako hlavný ortodoxný rabín v Prešove, kde stál aj na čele tamojšej povestnej ješivy. Mimo spomenutého Székesfehérváru, Mliečna a Prešova, bol rabínom na krátko aj v rodných Piešťanoch a tiež v rumunskom meste Beiuș (Belényes).

Je pochovaný na čestnom mieste prešovského ortodoxného cintorína v susedstve raslavického kolegu rabína Elihu Kohena. Odznel aj názor, že Noach Brauch Fischer bol jedným z najväčších rabínov Uhorska.[1]

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Zo súrodencov Barucha Fischera môžeme spomenúť sestru Judit Ungarovú (* 1862, Brezová – 1933, Piešťany), a brata Judu (* 1866, Piešťany). Pri sestre Judit, je dobre doplniť, že sa v r. 1881 vydala za rabína Josefa Moše Ungara (* 1855, spomína sa Miškovec aj Bratislava – 1898, Piešťany), ktorý nasledoval svojho predchodcu, svokra, po jeho smrti na poste piešťanského rabína. Z tejto Ungarovej rodiny vyšiel aj rabín Šmuel David Ungar (1885 – 1945), ktorý bol rabínom v Krompachoch, Trnave a nakoniec v Nitre. On bol jednou z najväčších ortodoxných rabínskych autorít, nemenovaným hlavným rabínom Slovenska pred II. sv. vojnou. Zahynul na konci vojny pri ukrývaní, na hlad pri Banskej Bystrici. Žiadal si byť pochovaný v Piešťanoch pri svojej rodine. Jeho syn, Benzion Josef Ungar posledný piešťanský rabín zahynul v seredskom tábore v r.1944 a je pochovaný na tamojšom židovskom cintoríne. Preživší syn Šolom Moše so svojim švagrom, známym slovenským rabínom, najmä z vojnových čias, Ch. M. D. Weissmandlom založili obdobu zaniknutej nitrianskej ješivy, ktorej hlavou bol Š. D. Ungar. Rabín Fischer sa v Prešove dožíva vzniku Československa, zomiera v lete v mesiaci tamuz r.1919.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910 [online]. Utah, USA: FamilySearch.org, [cit. 2013-03-25]. Dostupné online. (anglický)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]