Nomen nudum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nomen nudum (latinsky, nahé meno, obvykle skrátené ako nom. nud. alebo nn a uvádzané za latinským názvom druhu alebo iného taxónu, zvyčajne v zátvorke) je označenie, ktoré upozorňuje na príčinu neplatnosti tohto pomenovania príslušného taxónu. Dôvodom neplatnosti v tomto prípade môže byť niekoľko možných okolností:

  1. Autor tohto mena nepripojil pri jeho publikovaní k menu žiadny opis príslušníka taxónu alebo uviedol len úplne nepostačujúci opis, ani nepublikoval odkaz na fyzický exemplár (napr. pri rastline na herbárovú položku, exsikát, alebo inú vzorku), tzv. typovú položku, podľa ktorej by bolo možné iného príslušníka pomenovaného taxónu v budúcnosti určiť; publikáciu, kde je meno prvýkrát publikované, však možno opis príslušníka taxónu nahradiť odkazom na inú publikáciu, v ktorej je opis alebo odkaz na typovú položku uvedený;
  2. Autor neuviedol, že má zámer vytvoriť nové vedecké meno pre novo popisovaný druh;
  3. Publikácia nebola po technickej stránke vykonaná korektne (napr. bola zverejnená na internete, nie v akceptovateľnej, bežne dostupnej tlačenej publikácii, t. j. vo vedeckom časopise alebo v monografii alebo v zborníku z vedeckej konferencie). Preto sa toto meno javí ako zbavené všetkého nevyhnutného, teda nahé; odtiaľ pochádza použitý termín. Dôsledkom je to, že v budúcnosti môže iný autor toto meno voľne použiť na pomenovanie toho istého, alebo iného taxónu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nomen nudum na českej Wikipédii.