Nomingia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nomingia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Nomingia gobiensis
Barsbold et al., 2000
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Nomingia bol vyspelý vtákovitý dinosaurus z čeľade Oviraptoridae. Žil v období vrchnej kriedy (pred približne 70 Ma) na území dnešného Mongolska (púšť Gobi). Pomenoval ho mongolský paleontológ Rinčengijn Barsbold s kolegami v roku 2000. Jeho jediným druhom je Nomingia gobiensis.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Nomingia bol stredne veľký člen Oviraptoridae, podľa odhadov merajúci len 1,7 metra na dĺžku s hmotnosťou 20 kilogramov.[2] Unikátnym znakom tohto dinosaura je splynutie posledných stavcov na chvostovej časti kostry, vytvárajúce útvar u vtákov známy ako pygostyl. Je možné, že na takto skrátenom chvoste mal pestrý pernatý vejár, podobne ako tomu bolo pri čínskom rode Caudipteryx. Tento morfologický útvar bol pred objavom Nomingie známy iba pri vtákoch. Ide teda o ďalšie potvrdenie príbuznosti oboch skupín.

Podobne ako príbuzný rod Chirostenotes bol Nomingia pomerne malý až stredne veľký teropód so zobákovitými čeľusťami a zrejme aj výrazným kosteným hrebeňom na hlave.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BARSBOLD, R., OSMÓLSKA, H., WATABE, M., CURRIE, P. J., TSOGTBAATAR, K.. New Oviraptorosaur (Dinosauria, Theropoda) From Mongolia: The First Dinosaur With A Pygostyle. Acta Palaeontologica Polonica, 2000, roč. 45, čís. 2, s. 97 – 106.
  2. PAUL, G. S.. The Princeton Field Guide to Dinosaurs. [s.l.] : Princeton University Press, 2010. S. 152.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nomingia na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]