Nootropikum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nootropikum alebo nootropná látka je biochemicky aktívna látka, ktorá sa prirodzenou cestou zúčastňuje na mozgových metabolických procesoch a umožňuje mozgu riadiť všetky mentálne aj telesné funkcie. Pomenovanie Nootropikum pochádza z gréckeho slova noos v preklade "rozum" alebo "myseľ".[1]

Charakteristiky účinkov takejto látky sú tieto:

  • 1. Viditeľný účinok na mentálne funkcie a samoregulačné mechanizmy mozgu s pomerne rýchlym nástupom.
  • 2. Ľahká priechodnosť mozgovou krvnou bariérou.
  • 3. Zanedbateľný výskyt vedľajších nežiaducich účinkov, nemožnosť vzniku závislosti na užívaní a neprítomnosť abstinenčných príznakov po prerušení alebo ukončení užívania.

Užívanie mozgového nutrientu poskytuje: zostrenie zmyslového vnímania, spracovanie väčšieho množstva informácií, zlepšenie schopnosti pamäti, stabilizáciu emócii a nálad, aktivizáciu duševných aj fyzických síl, zlepšenie funkcie samoregulačného režimu, zvýšenú odolnosť voči stresovým činiteľom, zvýšenú sexuálnu apetenciu a energiu, účinnú prevenciu pred degeneratívnymi ochoreniami, spomalenie procesov starnutia a jeho prejavov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LOKŠOVÁ, Veronika. Nootropiká - Účinky najlepších prírodných povzbudovačov mozgu [online]. Zaujímavý Svet, 2021-02-22, [cit. 2021-08-06]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]