Nordic walking

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nordic walking vo Fínsku

Nordic walking – severská chôdza - je mladý druh športu. Vznikol vo Fínsku v osemdesiatych rokoch ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach.[1] Postupom času sa z nordic walking vyvinul ešte rad ďalších športov ako Nordic Blading, Nordic Snowshoeing, Nordic Cruising, Nordic Running, Winter Nordic Walking a další.[1]

Ide o chôdzu so špeciálnymi palicami, podobnými bežkárskym. Sú vybavené špeciálnou rukavičkou, ktorá obopína celú dlaň a umožňuje vykonávať správnu techniku. Pri chôdzi s palicami je zapojených vyše 600 svalov v tele, horná časť tela preberá až 30% práce nôh a odľahčuje ich od záťaže.

Je to šport vhodný pre každého,[2] pretože je jednoduchý, finančne nenáročný a veľmi efektívny pre udržiavanie kondície.

Nordic walking na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

V marci 2013 je založená Slovenská asociácia Nordic Walking (SNWA) ako združenie, systematicky sa venujúce podpore a rozvoju Nordic Walking na Slovensku. V máji 2013 vzniká prvé Nordic Walking centrum na Štrbskom plese a v júni 2013 Slovenská asociácia Nordic Walking organizuje 1. Majstrovstvá Slovenska v Nordic Walkingu. V júli 2014 získava SNWA akreditáciu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ako jediné akreditované školiace stredisko NW na Slovensku.[3] V roku 2019 sa SNWA stáva členom ICNW (International Council of Nordic Walking) a všetci jej inštruktori/ky sú inštruktormi Svetovej akadémie moderného nordic walking.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Nordic Fitness: S holemi po celý rok [online]. [Cit. 2013-10-10]. Dostupné online. (česky)
  2. Nordic Fitness: Nordic walking: zhubněte s hůlkami [online]. [Cit. 2007-04-01]. Dostupné online. (česky)
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2019-01-21]. Dostupné online. Archivované 2019-01-21 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]