Norman Foster

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Norman Foster
anglický architekt a dizajnér
anglický architekt a dizajnér
Narodenie1. jún 1935 (88 rokov)
Stockport, Veľký Manchester, Anglicko
Odkazy
Webstránkanormanfosterfoundation.org
CommonsSpolupracuj na Commons Norman Foster
Rekonštruovaná Budova Ríšskeho snemu v Berlíne. Budova bola rekonštruovaná na základe Fosterovho redizajnu.
Expo MRT Stanica, súčasť Singapurského metra.
Pohľad na 30 St Mary Axe z ulice. Ľudovo nazývaná ako „Uhorka“.

Sir Norman Foster (* 1. jún 1935 Stockport, Veľký Manchester, Anglicko) je anglický architekt. Od roku 1999 je nositeľom Pritzkerovej ceny. Je jedným z najproduktívnejších a najtalentovanejších architektov 20. storočia. Vo svojich budovách kombinuje vedomosti a techniku.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Norman Foster sa narodil v anglickom meste Reddish v oblasti Stockport. Bol skutočne talentovaný a dosahoval dobré výsledky v škole, začal sa zaujímať o architektúru a predovšetkým o práce Franka Lloyda Wright a Le Corbusiera. Študoval na univerzite v Manchestre urbanizmus (architektúra) a architektúru. Po skúškach v roku 1961 získal štipendium na americkú renomovanú Yalesku univerzitu v New Havenu v Connecticute.

Po získaní grantu rok cestoval po Amerike a po návrate do Veľkej Británie v roku 1962 si vybavil architektonickú prax. Založil ateliér Team A4 spolu so svojou manželkou Wendy a manželským párom Su a Richardom Rogersovými.

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozdelení tímu v roku 1967 Foster so ženou založil ateliér pod novým názvom Foster Associates, neskôr Foster a Partners. V roku 1968 sa začalo dlhé obdobie spolupracovania s americkým architektom Richardom Buckminstrom, ktoré trvalo do smrti Buckminstra. V spolupráci vytvorili mnoho projektov ktoré sa stali význame v rozvoji životného prostredia.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Za zásluhy pre krajinu v roku 1990 bol pasovaný za Sira a žije život šľachtica ako Sir Norman Foster. Je druhý britský architekt ktorý 2-krát vyhral Stirlingovu cenu. Prvú za americky hangár v Kráľovskom vojnovom múzeu v roku 1998 a druhú za stavbu 30 St Mary Axe v roku 2004. Pritzkerova cena mu bola udelená v roku 1999. V roku 1990 získal jeho ateliér Foster & Partners Cenu Miesa van der Rohea za terminál letiska Stansted, (Londýn).

V Nemecku sir Norman Foster obdržal medailu Pour le Mérite.

Projekty a realizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • JODIDIO P.:Building a new millennium.,Spain, TASCHEN 1999, s. 164 – 165
  • TREIBER D.:Norman Foster. London, E and FN Spon 2002, s. 61 – 62