Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens
Originálny názov Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
Žáner horor, triler
Dĺžka 94 minút
Štát Nemecko
Pôvodný jazyk nemý film
Rok 1922
Zárobok 0
Filmový štáb
Réžia F.W. Murnau
Scenár Henrik Galeen
Produkcia Enrico Dieckmann, Albin Grau
Kamera Fritz Arno Wagner, Günther Krampf
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens (doslova: Nosferatu, symfónia hrôzy, v češtine uvedený ako "Upír Nosferatu") je celý názov nemeckého expresionistického nemého filmu z roku 1922 na motívy románu Brama Stokera Dracula. Hlavnú postavu, upírskeho grófa Orloka, stvárnil popredný herec nemeckej divadelnej scény Max Schreck.

Výrazná podobnosť filmu so Stokerovým románom viedla k súdnemu procesu. Štúdio spor s právnikmi vdovy po Bramovi Stokerovi prehralo a podľa nariadenia malo originál a všetky kópie zničiť. To sa však nepodarilo keďže množstvo kópii bolo distribuovaných po celom svete. Tieto kópie sa naďalej šírili a film získal silnú reputáciu.

Dobový hororový zjav Orloka - potkania tvár, dlhé pazúry, holá lebka, tmavá silueta, ktorá sa vynára z hmly sa stali neprekonateľnými.

Časti filmu, ktoré sa odohrávali v Transylvánii boli natočené na Slovensku (takže zábery Draculovho hradu sú zábermi Oravského hradu) a vo filme sa ako komparz zjavilo aj niekoľko miestnych obyvateľov.

Film Nosferatu je public domain a jeho kópie sú ľahko dostupné, často však v nízkej kvalite. Existuje aj kvalitne reštaurovaná edícia filmu, taktiež verejne dostupná.

V roku 1979 režisér Werner Herzog natočil remake filmu s názvom Nosferatu - Phantom der Nacht v hlavnej úlohe s Klausom Kinskim.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]