Noviny (Trenčín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Noviny je jedno zo sídlisk krajského mesta Trenčín.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Noviny sú sídliskom v okrajovej časti Trenčína, susediace priamo s časťou Biskupice, sídliskom Dlhé Hony a riekou Váh.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlisko sa začalo stavať v 70. rokoch 20. storočia a prví usadlíci tu bývali od roku 1975. Asi dve tretiny sídliska tvorí radová rodinná výstavba. Zvyšná tretina je tvorená panelovými bytovými domami pochádzajúcimi približne z toho istého obdobia. V rokoch 2009 až 2010 sa tu vybudovali aj tri nové obytné domy. Do roku 1989 sa sídlisku Noviny hovorilo "milionárska štvrť". Umocnilo to aj množstvo prominentných osôb, ktoré v tejto lokalite Trenčína bývali, ako napríklad tajomník Okresného výboru Komunistickej strany Slovenska Dušan Šišmiš, veliteľ východného vojenského okruhu armádny generál Samuel Kodaj a ďalší. Na Novinách žil aj známy slovenský filmový producent Rudolf Biermann, známy lekár a maliar Július Činčar, novinár Juraj Martiny, redaktor Slovenského rozhlasu Patrik Šimášek, kanoista Ján Kubica a ďalší.

Infraštruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Na sídlisku Noviny je umiestnená materská škôlka, ktorá bola postavená na prelome 70 a 80 rokov 20 storočia. Vedľa nej sa nachádzala budova Detských jaslí, ktorá je dnes v správe Slovenského Červeného kríža a je v nej umiestnený Dom Humanity. V ich susedstve sa nachádza aj bývalý obchodný dom, v ktorom do roku 1989 boli umiestnené potraviny, mäsiarstvo, drogéria a espreso. Dnes táto budova slúži ako veľkosklad. Časťou Novín je aj športový areál, tvoriaci dvoma futbalovými ihriskami s asfaltovým povrchom a tenisovými kurtmi.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Automobilové spojenie sídliska s centrom Trenčína je zabezpečené dvoma cestami. Jedna vyúsťuje zo štvorprúdovej cesty na Električnej ulici a druhá cesta vedie od kruhového objazdu pri Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Zo sídliska Noviny vedie aj jediná možná cesta do časti Nozdrkovce. Spojenie mesta so sídliskom je zabezpečené autobusovou hromadnou dopravou a to priamo linkou 12. Výhodnú polohu má aj linka číslo 2, ktorej konečná zastávka je na hranici Trenčianskych Biskupíc a sídliska Noviny.

Súradnice: 48°52′56″S 18°01′20″V / 48,882127°S 18,022299°V / 48.882127; 18.022299