Novoveský potok (prítok Bodvy)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Novoveský potok

(prítok Bodvy)

potok
Zdrojnica Černičné, Abovská pahorkatina
Ústie Stará Bodva, Turnianska Nová Ves
Dĺžka km
Povodie Bodva
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-33-01-085
Číslo recipienta 4-33-01-11
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Novoveský potok je potok na juhu východného Slovenska, v regióne Turňa, tečie v juhozápadnej časti okresu Košice-okolie.[1] Je to ľavostranný prítok Bodvy, meria 5 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Potok pramení v geomorfologickom celku Bodvianska pahorkatina, v podcelku Abovská pahorkatina[2], na západnom svahu Černičného (268,5 m n. m.) v nadmorskej výške približne 208 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Najprv tečie severozápadným smerom, zľava priberá krátky prítok z územia Maďarska a na krátkom úseku (cca 1,5 km) tvorí štátnu hranicu. Na tomto úseku priberá sprava občasný prítok z oblasti Pederských strání a ďalší ľavostranný potok z územia Maďarska. Nasleduje krátky prítok sprava, potom zľava spod Hájnice (272,4 m n. m.) a potok ďalej pokračuje viac severoseverozápadným smerom. Vstupuje do Košickej kotliny, do podcelku Košická rovina, z pravej strany ešte priberá prítok zo západného svahu Čikoša (253,8 m n. m.) a na okraji obce Turnianska Nová Ves sa v nadmorskej výške cca 172 m n. m. vlieva do vedľajšieho ramena Bodvy, do Starej Bodvy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-02-24]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-02-24]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-02-24]. Dostupné online.