O-Zone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O-Zone
Základné informácie
Pôvod Moldavsko Moldavsko
Žáner(-re) Pop, Eurodance, Electronica
Pôsobenie 1998 – 2005, 2017 – súčasnosť
Členovia skupiny
Dan Bălan
Radu Sîrbu
Arsenie Todiraş
Bývalí členovia
Petru Jelihovsči

O-Zone je moldavské popové trio, ktoré dosiahlo popularitu najmä ich skladbou „Dragostea Din Tei“ z roku 2003. Členmi skupiny sú Dan Bălan, Radu Sîrbu a Arsenie Todiraș. V roku 2017 Dan, Radu a Arsenie oznámili že skupina bude znovu učinkovať.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Celá skupina vznikla v roku 1998 kedy bola populárna najmä v Rumunsku skladbami ako „Timpul trece fara noi“, „Dar, Unde Esti“. V júni 2000 vydali prvý album pod názvom Dar, Unde Esti'. Po novej formácii o 2 roky neskôr, im vyšiel druhý album Number 1. Samotná popularita sa dostavila až v roku 2003 vydaným albumom DiscO-Zone ktorý obsahoval singel „Dragostea Din Tei“ (ktorý vzápätí napriek nevyjasneným autorským právam prespievala speváčka Haiducii).[1] Hit bol natoľko úspešný že v rokoch 2003 – 2004 dosahoval rekordné rebríčky v niekoľkých krajinách Európy. Na 3. mieste sa umiestnil v Spojenom kráľovstve. V dôsledku upadajúcej slávy sa v roku 2005 skupina rozpadla a jej členovia sa začali venovať sólovej kariére.

Po rozpade kapely Dan Bălan (zakladateľ kapely) vydal vlastné CD s názvom Power of Shower. Arsenie Todiraş začal vystupovať pod prezývkou Arsenium, kde v roku 2006 vystúpil v súťaži Eurovision 2006 a vydal vlastné CD pod názvom Rumadai. Radu Sîrbu sa pokúšal uspieť s projektom "RadU", ale v súčasnosti hrá v kapele "MR & Ms" so svojou ženou Annou.[2]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1999 Dar, Unde Eşti...' – Media Services, CD
  • 2002 Number 1 – Cat Music, CD
  • 2004 DiscO-Zone – Cat Music, CD

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. . Dostupné online. Archivované 2014-08-26 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku O-zone na českej Wikipédii.