Obchodný dom Tesco (Košice)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obchodný dom Tesco
(Tesco)
Hist. Obchodný dom Prior, Obchodný dom K-Mart
obchodný dom
Prezývka: Malé Tesco
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Okres Košice I.
Mesto Košice
Mestská časť Staré Mesto
Poloha Hlavná 111, 040 11 Košice
 - súradnice 48°43′31″S 21°15′21″V / 48,725378°S 21,255863°V / 48.725378; 21.255863
Autor Růžena Žertová
Poloha v rámci Košice
Poloha v rámci Košice
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Obchodný dom Tesco v Košiciach (pôvodne v rokoch 1968 – 1994 Obchodný dom Prior a 1994 – 1996 Obchodný dom K-Mart) je moderná štvorposchodová budova obchodného domu na rohu Hlavnej ulice a Kasárenského námestia.

Opis objektu[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt budovy vypracovala v rokoch 19621964 architektka Růžena Žertová zo Štátneho projektového ústavu obchodu v Brne. Ide o mohutnú päťposchodovú stavbu, ktorá bola necitlivo zasadená do priestoru historického centra medzi budovy z konca 19. storočia. Výstavba si takisto vyžiadala asanáciu viacerých objektov. Parcela obchodného domu má rozlohu 3 500 metrov štvorcových. Samotný objekt zaberá obdĺžnikový pôdorys s rozmermi 30-krát 76 metrov, pričom je dlhšou stranou orientovaný na sever, teda do Kasárenského námestia. Budova má jedno podzemné a päť nadzemných podlaží – suterén je rozšírený pod pôdorysný tvar a najvyššie podlažie je naopak ustupujúce. Celková plocha podlaží je 14 600 m² a budova obostavala priestor 71 tisíc metrov kubických.

Stavba nadväzuje na susedný moderný výškový obytno-obchodný dom vybudovaný začiatkom 40. rokov. Fasáda priečelia bola vytvorená v betónovej štruktúre a dekoratívna bosáž pripomína renesančnú architektúru. Hlavná hmota budovy je podložená priehľadným soklom, kde boli v minulosti výkladné skrine, ktoré sa časom zmenili na prevádzku pizzerie.

Objekt je vlastne železobetónový monolitický skelet s modulom stĺpov 9-krát 9 metrov. Obvodový plášť je na prvom až treťom poschodí tehlový s obkladom z terazzových tvárnic s rozmermi 50-krát 50 centimetrov. Tvárnice navrhla akademická sochárka Jana Bartošová-Vilhanová a vyrobilo ich družstvo Cementa v Šarišských Lúkach. Umelecká výzdoba interiéru pochádza od Pavla Navrátila a Vojtecha Takáča.

Predajné priestory boli pôvodne na prízemí a prvom až treťom podlaží a mali celkovú plochu 7 tisíc štvorcových metrov. V roku 2008 prebehla rekonštrukcia suterénu a bolo pridaných ďalších 2 tisíc m2 predajnej plochy. V hornom štvrtom poschodí sú kancelárie a centrálne šatne a pôvodne aj spoločenské miestnosti, bufet a klubovňa.

Zásobovanie je vyriešené situovaním prijímacej haly v suteréne v zadnej časti budovy. Tá bola rozšírená a čiastočne upravená v priebehu 90. rokov po zmene majiteľa. Všetky predajné a skladové priestory sú od začiatku klimatizované a ostatné miestnosti sú vykurované centrálnym teplovodným vykurovacím systémom.

Pracovný názov projektu bol Obchodný dom Hornád, pretože nový obchodný dom de facto nahradil pôvodný OD Hornád, ktorý sídlil v Andrášiho paláci. Výstavbu, ktorá prebiehala v rokoch 19651968, zabezpečoval národný podnik Hutné stavby Košice. Investorom bol oborový podnik Obchodné domy Bratislava a náklady na výstavbu sa vyšplhali na hodnotu 52 miliónov Kčs.

V súčasnosti je verejne známe ukončenie činnosti OD Tesco ku 15. aprílu 2018, objekt kúpila prešovská developerská spoločnosť MEDESPOL s.r.o, ktorá plánuje budovu kompletne zrekonštruovať a vytvoriť tak nový moderný polyfunkčný objekt v centre mesta.

Investor a developer, spoločnosť ARKON, a.s., v máji 2019 odkúpila budovu od popradskej skupiny AZOR. Nastávajúci investor vykonal komplexnú rekonštrukciu obchodného domu na OD Urban, ktorá zachová pôvodný vzhľad budovy bez zásahov do vzhľadu fasády, kvôli podmienkam vyplývajúcich z pamiatkovej ochrany celej centrálnej zóny.[1]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KOŠICE:DNES. Budova bývalého OD TESCO v Košiciach na Hlavnej ulici mení majiteľa [online]. Košice: kosicednes.sk, 2019-05-03, [cit. 2019-05-04]. Dostupné online. Archivované 2019-05-04 z originálu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Časopis Projekt, ročník 1968