Obec (Francúzsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hustota francúzskych obcí podľa departementov

Obec (franc. commune) je vo Francúzsku po regiónoch a departementoch najnižšou územnou správnou jednotkou (collectivité territoriale), ktorá je porovnateľná s obcou na Slovensku. Celkovo sa na celom území francúzskeho štátu (vrátane zámorských území) nachádza 35 357 obcí (stav k 1. januáru 2018).[1]

Teritoriálne členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Samospráva obcí je nezávislá od vyšších územných celkov – regiónov a departementov – a od administratívneho členenia departementov na obvody a kantóny. Zvláštne postavenie má len hlavné mesto Paríž, ktoré je zároveň obcou aj departementom.

Všetky obce vo Francúzsku tvoria vždy časť regiónu, departementu (okrem Paríža) a obvodu. Hranice kantónov sa oproti tomu môžu niekedy kryť s hranicami obcí. Menšie obce tvoria časť kantónu, väčšie obce tvoria naopak celý samostatný kantón, ktorý môže zahŕňať aj susediace menšie obce.

Obce Paríž, Lyon a Marseille sú rozdelené do mestských obvodov (arrondissement), ktoré však majú celkom inú funkciu ako obvody, na ktoré sa delia departementy.

Okrem kontinentálneho Francúzska a piatich zámorských departementov je aj väčšina zámorských správnych korporácií rozdelená na obce. Výnimku tvorí Wallis a Futuna, ktoré sa člení na tri miestne tradičné kráľovstvá, ktoré majú 36 dedín, ďalej Saint-Barthélemy a Saint-Martin a rovnako územia bez stálych obyvateľov (Francúzske južné a antarktické územia a Clippertonov ostrov), ktoré žiadne miestne orgány nemajú.

K 1. januáru 2009 existovalo 36 782 obcí, z čoho sa 36 570 nachádzalo v európskom Francúzsku, 112 v zámorských departementoch a 100 v ostatných zámorských spoločenstvách. Počet samostatných obcí vo Francúzsku je v porovnaní s inými krajinami výrazne vyšší, pretože za posledných 200 rokov neprebehla žiadna systematická územno správna reforma.

V rámci niektorých obcí sa nachádzajú tzv. pridružené obce (communes associées), ktorých bolo v roku 2006 okolo 730. Ide o bývalé samostatné obce, ktoré si udržujú obmedzenú samostatnosť v rámci súčasných obcí.

Podľa štatistického územného členenia Eurostatu zodpovedajú francúzske obce (rovnako ako slovenské obce) úrovni LAU 2. Každá obec má ďalej štatistický identifikačný kód, ktorý jej pridelil INSEE.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Označenie konca obce Y

Dnešné vnímanie obce ako administratívnej jednotky sa vyvinulo zo štatútu miest a farských obvodov bývalého Francúzskeho kráľovstva, ktoré boli právne ukotvené počas Veľkej francúzskej revolúcie. V roku 1884 obdržali zákonom o voľbách do obecnej rady (conseil municipal) rozsiahlu autonómiu.

Orgány obce[upraviť | upraviť zdroj]

Každá obec si volí v priamych voľbách vlastnú obecnú radu. Rade predsedá starosta (maire), ktorý má svojich zástupcov, tzv. pridelencov (adjoints). Starosta má v rámci obce výkonnú moc, zastupuje obec navonok a je zodpovedný za obecný rozpočet.

Zväzky obcí[upraviť | upraviť zdroj]

Susediace obce môžu spoločne vytvoriť zväzok obcí, ktorý sa vo Francúzsku podľa veľkosti a postavenia nazýva Spoločenstvo miest (communauté urbaine), Spoločenstvo aglomerácie (communauté d'agglomération) alebo Spoločenstvo obcí (communauté de communes). V roku 2004 bolo vo Francúzsku 14 spoločenstiev miest s celkovo viac než 6 miliónmi obyvateľov, 155 spoločenstiev aglomerácie (vyše 19 miliónov obyvateľov) a 2 286 spoločenstiev obcí (takmer 24 miliónov obyvateľov).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Liste des communes existantes au 1er janvier 2018 [odkaz na skomprimovaný priečinok s textovým súborom, v ktorom je zoznam obcí]. INSEE, 2018-1-1, [cit. 2018-10-05]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Obec (Francie) na českej Wikipédii.