Observatórium Lomnický štít

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 49° 11′ 41.1″ s.š., 20° 12′ 46.26″ v.d.

Observatórium Lomnický štít

Observatórium Lomnický štít je observatórium, ktoré sa nachádza na vrchole Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách vo výške 2 634 metrov nad morom. Budova observatória patrí Astronomickému ústavu SAV, v.v.i. a Ústavu experimentálnej fyziky SAV, v.v.i.

Budova observatória bola postavená v rokoch 19571962 ako samostatná budova spojená s vrcholou stanicou visutej lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít. Odvtedy slúži na astronomické pozorovania Slnka a merania kozmického žiarenia.

Dnes sa astronomická časť observatória radí medzi len niekoľko existujúcich pozemných observatórií na celom svete ktoré systematicky pozorujú emisné spektrálne čiary slnečnej koróny. Výskumníci, pracujúci na Observatóriu Lomnický Štít, pripravili dva dlhodobé rady dát opisujúcich slnečnú koronálnu aktivitu. "Homogénny rad intenzít zelenej koronálnej čiary" je pripravený z dát všetkých koronálnych staníc vo svete od roku 1939. "Rad dát koronálneho indexu slnečnej aktivity" je pripravený na základe dát predošlého radu. "Katalóg slnečných H alfa protuberancií" je pripravený z vlastných meraní získaných na Observatóriu Lomnický Štít od roku 1967 a od roku 2009 je rozširovaný s použitím pozorovaní vykonávaných na Observatóriu Kanzelhoehe[1] pre slnečný a environmentálny výskum (Rakúsko). V kupole observatória sú na spoločnej montáži umiestnené dva identické koronografy, vyrobené firmou Carl ZEISS v Jene. V súčasnosti je na jednom z koronagrafov nainštalovaný prístroj - Koronálny multikanálový polarimeter (CoMP-S)[2] a na druhom zas prístroj - Slnečný chromosférický detektor.

Koronografy Observatória Lomnický Štít

Vo fyzikálnej časti observatória sa nachádza Neutrónový Monitor[3] Oddelenia kozmickej fyziky[4] Ústavu experimentálnej fyziky[5] v Košiciach. Tento prístroj je v nepretržitej prevádzke od decembra 1981 keď nahradil starší prístroj podobného druhu. K tomuto prístroju boli v ostatnom čase pridané i viaceré ďalšie prístroje.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kanzelhöhe Observatory [online]. www.kso.ac.at, [cit. 2018-02-03]. Dostupné online.
  2. Lomnicky Peak Observatory - CoMP-S instrument - public web page [online]. www.astro.sk, [cit. 2018-02-03]. Dostupné online. Archivované 2016-04-04 z originálu.
  3. STRHARSKY, Igor. Lomnický štít Neutron Monitor [online]. neutronmonitor.ta3.sk, [cit. 2018-02-03]. Dostupné online.
  4. STRHARSKY, Igor. Space.saske.sk [online]. space.saske.sk, [cit. 2018-02-03]. Dostupné online.
  5. Ústav Experimentálnej Fyziky [online]. uef.saske.sk, [cit. 2018-02-03]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]