Obušok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obušok
Teleskopiský obušok

Obušok je krátka ručná chladná zbraň na boj zblízka. Je to v podstate krátka palica, ktorou sa udiera väčšinou len jednou rukou. Môže byť vyrobená z rôznych materiálov. Prvé obušky boli v minulosti drevené. V súčasnosti môžu byť zhotovené z plastu, gumy alebo sú kovové. Často sú požívané policajnými jednotkami ako neletálne zbrane.

Konštrukcia a použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Skladá sa z rukoväte, ktorá môže byť rôzne ergonomicky tvarovaná pre lepšie uchopenie, a tela obušku, ktoré je rovné, alebo sa môže od rukoväte k úderovému koncu mierne rozširovať. Obušok v ruke zväčšuje vzdialenosť, na ktorú je možné zaútočiť. Najefektívnejšie je udierať jeho koncovou časťou, ktorá má pri pohybe najväčšiu kinetickú energiu.

Teleskopický obušok[upraviť | upraviť zdroj]

Teleskopický obušok je špeciálnym typom obušku, ktorý sa skladá väčšinou z troch do seba zapadajúcich kónických kovových častí. Najširšia časť slúži ako rukoväť. Jej povrch má väčšinou protišmykovú úpravu. Býva pokrytý rôznymi typmi gumy alebo vyfrézovanými výstupkami, ktoré majú zabezpečiť dobré uchopenie obušku. Z rukoväte je možné väčšinou rýchlym švihovým pohybom ruky vysunúť zvyšné dva diely a tým roztvoriť obušok. Koncová časť, ktorou sa najčastejšie udiera je väčšinou zakončená kovovou guľôčkou, ktorá má zvýšiť účinnosť úderu. Teleskopický obušok sa zatvára väčšinou rýchlym úderom o tvrdú plochu (napríklad obrubník, betónový chodník). Neodporúča sa ho zatvárať o nábytok, keramickú dlažbu a iné hodnotné predmety, lebo môže s veľkou určitosťou dôjsť k ich poškodeniu. V niektorých štátoch Európskej únie (Spojené kráľovstvo) je jeho vlastnenie a používanie súkromnými osobami zakázané. Vo viacerých štátoch ho ako neletálnu zbraň používajú policajné jednotky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Obušok