Obytný dom Boria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boria

Obytný komplex Boria je polyfunkčný objekt, veľmi zaujímavý svojím architektonickým stvárnením. Nadväzuje na bratislavskú modernú architektúru – formálne súvislosti s medzivojnovým objektom Novej Doby sú celkom zrejmé nie však epigónske.

Autori: Ing. Arch. Kalin Cakov, Ing. Arch. Emil Makara a kol.

Lokalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Polyfunkčný komplex BORIA sa nachádza v širšom centre Bratislavy, v mestskej časti Ružinov, v blízkosti jazera Štrkovec, medzi Drieňovou a Prešovskou ulicou.

Dispozičné a funkčné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Objekty využívajú klasicizujúci tektonický princíp podnože, tela a ukončenia, ktorý je pre bratislavskú modernu tiež charakteristický. Trojpodlažný parter objektu pri Drieňovej ulici je nápadne disproporčný. Ostatné objekty komplexu si však udržiavajú žiaducu distingvovanosť.

Areál polyfunkčného domu nie je architektonicky výnimočný len zásluhou svojich vnútorných dispozícií a úprav alebo moderných, praktických, estetických riešení bytov, kancelárií a obchodov, ale taktiež strešnou záhradou. Tunajšie využitie plochej strechy je naozaj jedinečné.

Strecha bude zatrávnená a zarastená krovím a menšími stromami. Tento strešný park bude súčasťou mezonetových bytov ktoré sú v horných podlažiach. Teraz, keď je komplex už postavený sa tu nachádza 185 bytov najrôznejších veľkostí a dispozícií kancelárske a obchodné priestory. Boria ponúka aj parkovacie priestory v suteréne pre 125 automobilov. Aby mohol byť vybudovaný suterén, bolo nutné spevniť podložie hĺbkovým vibračným zhutnením a čiastočne aj injektovaním.

Komplex stavieb pozostáva z dvoch hlavných objektov:

  • deväť podlažný polyfunkčný bytový dom s parterom určeným pre obchod a služby, šiestimi nadzemnými podlažiami bytových priestorov s počtom 147 bytových jednotiek a mezonetovými bytmi na 8. a 9. podlaží s počtom 15 bytov. Osem najvyššie položených bytov má strešnú terasu so zelenou záhradou.
  • druhým objektom je polyfunkčný bytový dom s tromi nadzemnými podlažiami určenými pre komerčný prenájom administratívnych priestorov, so šiestimi podlažiami bytových priestorov a dvoma nadštandardnými veľkoplošnými bytmi na najvyššom podlaží.

Obidva objekty sú prepojené spoločným suterénom s podzemným parkovaním. Deväťpodlažný bytový dom pre dosiahnutie optimálnych plošných výmer, s preslnením a presvetlením všetkých bytových priestorov, má pôdorysný tvar písmena E so zošikmením dvorných fasád objektu. Druhý objekt má pôdorysný tvar obdĺžnika, ktorý uzatvára vnútorný dvor z ulice Drieňovej, s orientáciou a s výhľadom južnej fasády na Štrkovecké jazero. Pôdorysný tvar objektov a ich osadenie na pozemku vytvárajú urbanisticky polouzavretý priestor vnútorného dvora s možnosťou ďalšieho rozvoja uzavretej blokovej zástavby, určený pre funkciu oddychu obyvateľov domu s lavičkami, altánkom, detskými preliezačkami a plochami zelene.

Výrazne rušiacim momentom v okolí je predovšetkým zadná strana objektu Billa, ktorá pri troške starostlivosti mohla by prispôsobená honosnejšej architektúre mladšieho suseda.

Dispozičné riešenie vnútorných priestorov vrátane chodieb a komunikácií predstavuje jednoznačnú a ľahko čitateľnú vnútorne presvetlenú dispozíciu v duchu najlepších tradícií pre riešenie obytnej funkcie a ostatných priestorov polyfunkčných zariadení.

Náročnosť projektu spočíva aj v tom, že klienti, ktorí si byty v polyfunkčnom komplexe Boria kupujú, si sami volia dispozície svojho bytu a majú taktiež možnosť rozhodnúť o jeho vnútorných povrchových úpravách. Každý byt je teda doslova originál.

Konštrukčný systém[upraviť | upraviť zdroj]

Nosnú konštrukciu oboch výškových budov tvorí železobetónový skelet, ktorého vnútorné priečky sú vymurované klasickými tehlami. Dominantou komplexu je farebná kombinácia fasády, rozčlenená bielou zateplenou fasádou a šedým cetrisovým obkladom a šedými zámočnickými výrobkami ( zábradlie, kontajnerové státie, zastrešením rampy od suterénu a pod. ) Šedé tóny zvolené ako dominantné farby, doplňujú plastové okná a medziokenné stĺpiky pre zmenu v hnedej farbe, umiestnené na západnej strane budovy smerom k frekventovanej Bajkálskej ulici Okrem farebnej zaujímavosti je boria výnimočná aj svojou výškou, keď okrem blízkeho Hotela Junior nenájdeme konkurenta.

Proces výstavby[upraviť | upraviť zdroj]

Stavbári sa zaviazali odovzdať dielo za 20 mesiacov, teda vo februári 2006. Objekt Boria bol skolaudovaný už na začiatku decembra 2005 – aj napriek tomu že sa na priania klientov uskutočnilo veľa zmien. Investorom moderného areálu za 480 miliónov slovenských korún je bratislavská firma Modul Invest. Riadením realizácie je poverený tým zložený so zástupcov divízie 3 Metrostavu a dcérskej spoločnosti Metrostav SK.

Spoločnosť Metrostav SK vznikla 1. októbra 2004 a už od tej doby začala realizovať stavby pod vlastnou hlavičkou, ale niektoré stále v spolupráci s materskou firmou v Prahe. Pre výstavbu komplexu Boria bol v polovici júna 2004 vytvorený projektový tým zložený z pracovníkov tretej a desiatej divízie Metrostavu a Pozemného staviteľstva Nitra. Celý projekt viedol Miroslav Zobaník z tretej divízie Metrostavu.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

V 12. ročníku súťaže Stavba roka 2006, ktorú už pravidelne vyhlasuje Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva - ABF Slovakia, získal Polyfunkčný komplex BORIA na Drieňovej ulici v Bratislave, cenu Prvej stavebnej sporiteľne, a.s. BYTOVÝ DOM ROKA 2006 vo všetkých kategóriách.

Na záver[upraviť | upraviť zdroj]

Toto stavebné dielo predstavuje svojim komplexným riešením, použitými tradičnými stavebnými technológiami a materiálmi vysoko progresívne riešenie v exponovanom urbanizovanom prostredí mesta, s vytvorením optimálnych podmienok pre kvalitné bývanie a polyfunkčnú vybavenosť.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • www.cakmak.sk
  • www.metrostav.sk

Súradnice: 48°09′36″S 17°08′41″V / 48,159963°S 17,144669°V / 48.159963; 17.144669