Obytný dom na Hviezdoslavovom námestí 7

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obytný dom na Hviezdoslavovom námestí 7

Obytný dom na Hviezdoslavovom námestí 7 navrhol v roku 1935 brniansky architekt Bohuslav Fuchs pre pani Rosenthalovú ako svoj jediný objekt v Bratislave. Dom sa vyznačuje ľahkosťou, tak charakteristickou pre architekta Fuchsa.

adresa: Bratislava, Hviezdoslavovo námestie 7, Paulínyho 8
architekt: Bohuslav Fuchs
projekt: 1935
realizácia: 1935

Situovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Nájomný dom stojí v úzkej prieluke v centrálnej časti Bratislavy. Stavebná parcela jednou stranou prilieha k parkovo upravenému Hviezdoslavovmu námestiu a druhá strana ústi do Paulínyho ulice. Fuchs sa s problémom stavania na úzkej parcele už ľahko vyrovnal v starších projektoch.

Prevedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba pozostáva z dvoch samostatných objektov o rozdielnej výške. Vyšší šesťposchodový dom je orientovaný do Hviezdoslavovho námestia a menší trojposchodový do Paulínyho ulice. Domy sa vyznačujú starostlivo koncipovanými bytmi, vysokým štandardom vybavenosti a maximálne racionálnou dispozíciou bytov. Na každom poschodí vyššieho objektu orientovaného k námestiu sú dva trojizbové byty. V objekte do ulice sú dva dvojizbové a jeden jednoizbový byt. Oba objekty sú riešené symetricky so schodiskom v osi symetrie.

Z architektonického hľadiska je zaujímavejšie priečelie domu orientované do námestia. Fuchs siahol k zložitejšiemu komponovaniu fasády. Namiesto jednoduchých pásových okien, aké sú použité na hoteli Avion už v roku 1927, navrhol pílovito zalomenú fasádu s veľkými samostatnými horizontálnymi oknami, ktoré sa šachovnicovo striedajú s balkónmi. Dosiahol tak dynamizáciu priečelia.

Dobový názor na stavbu[upraviť | upraviť zdroj]

Dobový názor prezentuje kritická recenzia stavby v časopise Slovenský staviteľ od autora píšuceho pod značkou Ingrad. Autor kritizoval funkčné využitie domu. Podľa neho sú byty na exponovanom pozemku nevhodné a vyjadruje názor, že vhodnejšou voľbou by boli skôr kancelárie. Domu vyčíta nevhodnú orientáciu na svetové strany. Kritizuje aj kubus arkiera, ktorý pôsobí príliš ťažkým dojmom na priečelí objektu do Paulínyho ulice. Ani priečelie z Hviezdoslavovho námestia sa nevyhlo jeho kritike. Podľa recenzie nie je dobré, je až priveľmi poprelamované.

„Vznikajú uličné vzhľady rázu akéhosi kubického romantizmu odporujúce zásadám moderného urbanizmu.“[1]

Autor však vyzdvihuje dobré dispozičné riešenie bytov a ich vysoký štandard a kvalitu realizácie.

Obytný dom na Hviezdoslavovom námestí nezmenil svoje pôvodné poslanie, zostal celý čas funkčný. Fuchsovo realizované dielo sa názorovo radí k brilantnej modernej funkcionálnej architektúre, ktorá je osobitným prúdom a v takej vyspelej podobe nemá na Slovensku veľa reprezentantov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ingrad: Príspevok k bytovému stavebníctvu z roku 1936 v Bratislave. Slovenský staviteľ 3, 1937, s. 12.

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dulla, M.: Slovenská architektúra od Jurkoviča po dnešok. Bratislava, Perfect 2007. s. 51.
  • Dulla, M. – Moravčíková, H.: Architektonické a teoretické dielo Bohuslava Fuchsa na Slovensku. In.: Pocta Bohuslavovi Fuchsovi. Brno, VUT 1995. s. 31 – 36.
  • Dulla, M. – Moravčíková, H.: Architektúra Slovenska v 20. storočí. Bratislava, Slovart 2002. s. 383 – 384.
  • Foltyn, L.: Slovenská architektúra a česká avantgarda 1918 – 1939. Bratislava, SAS 1993. s. 172.
  • Šlachta, Š. – Dorotjaková, I.: Sprievodca po architektúre Bratislavy 1918 – 1950. Bratislava, Meritum 1996. s. 16.

Súradnice: 48°08′28″S 17°06′27″V / 48,141089°S 17,107467°V / 48.141089; 17.107467