Okoličianska ulica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Okoličianska je ulica v Liptovskom Mikuláši, v mestskej časti Okoličné. Prechádza severným okrajom mestskej časti v dĺžke 1,3 km. Pomenúva úsek cesty I. triedy č. 18 v smere Liptovský Mikuláš - Liptovský Hrádok.

Opis ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Na ulici je skoncentrovaná obytno-obslužná zástavba. Okrem rodinných domov tu stojí areál základnej školy, autoservis, autoopravovňa, autopredajňa, čerpacia stanica Slovnaft, stavebniny, kaderníctvo, dva novinové stánky, pedagogicko-psychologická poradňa (v tzv. „Dome u Gajancov“ a Okresná správa spojov. Na autobusovej zastávke (Okoličné, ZŠ) zastavujú všetky autobusy prímestskej a mestskej dopravy.

Okoličianska ulica prebieha od mosta cez Smrečianku po odbočku na Stošice. Z hlavnej cesty odbočujú tieto ulice (v poradí od mesta): Riečna, Sihotská, Pálenická, Smrečianska (pešia zóna), Staničná, Kláštorná, Cintorínska, Gazdovská, Žiarska a Stošická. Za mostom cez Smrečianku pokračuje ulicou 1. mája.

V lokalite od potoka Okoličnianka smerom na východ sa uvažuje s vybudovaním priemyselného parku, ktorý by nadväzoval na už existujúcu priemyselnú zástavbu na protiľahlom brehu Váhu. Tiež sa ráta s vybudovaním diaľničnej prípojky, ktorá by vyústila v križovatke Okoličianska - Stošická kruhovým objazdom.

Súradnice: 49°04′29″S 19°39′16″V / 49,074844°S 19,65441°V / 49.074844; 19.65441