One Wall Centre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
One Wall Centre
Vancouver Wall Centre.jpg
Poloha
Štát Kanada Kanada
Mesto Vancouver
Adresa 1088 Burrard Street
Vancouver, British Columbia
Canada V6Z 2R9
Základné informácie
Dátum otvorenia 2001
Architekt Busby Perkins+Will
Developer Wall Financial Corporation
Majiteľ Starwood Hotels & Resorts
Počet izieb 733
Počet apartmánov 70
Počet reštaurácií 3
Počet podlaží 48 (27 hotel)
Výška strechy 150 m
Počet park. miest 350
Oficiálny web www.sheratonvancouver.com

One Wall Centre alebo Sheraton Wall Centre je v súčasnosti druhý najvyšší mrakodrap vo vancouverskom downtowne. Architektonický návrh vypracovalo štúdio Busby Perkins+Will. Jeho výstavba bola dokončená v roku 2001, je držiteľom ocenenia Emporis Skyscraper Award za najlepší mrakodrap postavený v tom roku.

Dosahuje výšku 150 metrov, celkovo má 48 poschodí.[1] Na prvých 27 poschodiach je umiestnený štvordiamantový hotel Sheraton Wall Centre, na 28. až 30. poschodí sídli realitná kancelária Intrawest a na zvyšných 17 poschodiach sa nachádzajú obytné kondomíniá.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

K vyrovnaniu možných harmonických kmitov pri silnom vetre má One Wall Centre zladený tlmiaci vodný systém, ktorý je umiestnený na najvyššom poschodí budovy a ktorý pozostáva z dvoch špeciálne navrhnutých vodných nádrží o objeme 227 300 litrov. Tieto nádrže sú navrhnuté tak, aby harmonické kmity pohybujúcej sa vody v nádržiach pôsobili proti harmonickým kmitom kývajúcej sa budovy.

Na spodných podlažiach je použité tmavšie zasklenie, na vrchných svetlejšie

Exteriér budovy je dvojfarebný. Na nižších poschodiach je tmavšie zasklenie, vo vyšších poschodiach je umiestnené ľahké farebné sklo. Aby bola uspokojená požiadavka mestského plánovacieho úradu, ktorý sa obával, že mrakodrap by mohol dominovať celej mestskej panoráme, bolo rozhodnuté, že konečný výzor bude veľmi svetlý, aby splynul s modrou oblohou. Po tom, čo bol celkový dizajn schválený, bola vznesená drobná požiadavka o jeho zmenu v tom zmysle, že budova mala mať výrazne tmavšie zasklenie. Túto požiadavku schválil zamestnanec mestského plánovacieho úradu umiestnený na nižšom stupni rozhodovacieho procesu, ktorý si zrejme neuvedomil význam tejto zmeny. Keď začalo byť zasklenie umiestňované na budovu, všimli si zamestnanci plánovacieho úradu, že toto sklo je iné, ako bol návrh schválený ich úradom a širokou verejnosťou. Po mnohých vzájomných obvineniach mesto súhlasilo s kompromisom a povolilo umiestnenie tmavšieho zasklenia, ktoré už bolo nainštalované s tým, že tmavšie zasklenie ostane na spodnej časti budovy a na vrchnej bude umiestnené svetlejšie tak, ako to bolo pôvodne plánované.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vancouver High-rise buildings [online]. Emporis Buildings, [cit. 2010-05-09]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]