Opisthorchis felineus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Opisthorchis felineus je črevný parazit z triedy motolice, ktorý infikuje pečeň a je prenášaný potravou. Najviac je rozšírený v Rusku, Ukrajine a Kazachstane. V Rusku je infikovaných cca 1,5 milióna ľudí. Bol objavený Rivoltom v r. 1884 na severe Talianska v pečeni mačky a v r. 1891 ruským vedcom K. N. Vinogradovom v pečeni človeka. Nazval ho „síbírska motolica pečene“. Ochorenie spôsobené týmto parazitom sa nazýva opistorchiáza.

Opistorchiáza[upraviť | upraviť zdroj]

Opistorchiáza je ochorenie najviac rozšírené v západných oblastiach Sibíri v údoliach rieky Ob a Irtiš. U miestnych a chudobných obyvateľoch dosahuje premorenosť 80-100 %. V európskej časti Ruska sú endemické oblasti medzi riekami Volga a Kama. V niektorých regiónoch sa výskyt líši od ojedinelých prípadov po 10 %.

Spôsob prenosu[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým medzihostiteľom parazita je sladkovodný slimák z rodiny Bithyniidae, druhým medzihostiteľom je sladkovodná ryba z rodiny Cyprindae. Z tejto rodiny sú v Rusku (rieky Ob, Irtiš) najviac zastúpené druhy rýb z rodu Leuciscus a Rutilus.

Konečnými hostiteľmi sú psy, mačky a iné cicavce, ktoré jedia ryby. Ľudia na Sibíri a v niektorých európskych regiónoch sa infikujú konzumáciou surových, slabo solených a mrazených rýb. Ryby sú týmto spôsobom ľahko dostupné a mrazenie je zároveň najľahšou a najlacnejšou metódou uchovávania rýb na Severe.

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Chorobné príznaky v začiatočnej fáze sú rozmanité a líšia sa charakterom a intenzitou. Ochorenie prebieha od asymptomatických foriem po vážne stavy s klinickými prejavmi so značnou chorobnosťou a úmrtnosťou pacientov.

Hlavným ochorením spôsobeným O. felineus je chronický zápal žlčovodov v pečeni (chronická cholangitída).

U ťažko infikovaných pacientov sa môže objaviť opakujúca sa hnisavá cholangitída (zápal žlčových ciest), pečeňové abscesy, cholecystitída (zápal žlčníka), pankreatitída, žlčové kamene. Opistorchiáza súvisí s cholangiokarcinómom (vnútropečeňový nádor zo žlčových ciest), ale presný mechanizmus vzniku je však stále nejasný. Karcinóm pečene je jedným z najčastejšie vyskytujúcim sa nádorom v endemických oblastiach.

Absencia klinických príznakov svedčiacich o chorobe a nejasná diagnóza, ktorá je zameniteľná s inými ochoreniami, vedie k tomu, že je menej hlásených prípadov, než ich v skutočnosti existuje. Výsledok liečby je závislý od včasnej liečby a preto je správna diagnóza veľmi dôležitá.

Diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Parazita identifikujeme zo stolice a duodenálnej šťavy.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Liekom voľby je Praziquantel.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Brief update on Opisthorchis felineus infection in Russia (eng.)