Orion Asteroid Mission

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo progamu Constellation

Orion Asteroid Mission je plánovaná misia NASA k blízkozemnému asteroidu (NEO - Near Earth Object). Podľa plánu by mala byť použitá pripravovaná loď Orion s upraveným LSAM (Lunar Surface Access Module) - ktorého primárnou úlohou je pristátie na Mesiaci.

Misia je plánovaná na polovicu 20. rokov a bude slúžiť ako príprava pre pilotovaný let na Mars, ktorý má byť uskutočnený okolo roku 2030. Bude to prvá pilotovaná misia na objekt slnečnej sústavy po pristátí na Mesiaci a primárnym cieľom je pomôcť vyvinúť techniky na ochranu pred NEO objektami.

Misia bude prebiehať podobne ako štandardná misia k Mesiacu. Nosná Raketa Ares V vynesie pristávací modul na nízku orbitu. Následne bude vypustená raketa Ares I, ktorá na obežnú dráhu vynesie dvoch až troch kozmonautov. Tu je rozdiel medzi lunárnou misiou, pri ktorej budú v rakete Ares I štartovať štyria členovia posádky. Na obežnej dráhe sa spojí loď Orion s pristávacím modulom EDS (Earth Departure Stage). EDS dostane loď na stretávaciu dráhu s cieľom, ktorým bude pravdepodobne asteroid 99942 Apophis. Po pristátí skupina astronautov vystúpi na jeho povrch a bude ho zblízka študovať. Dĺžka misie, ktorá zahŕňa cestu aj pobyt na asteroide sa odhaduje na 90 - 120 dní.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]