Ortler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ortler
vrch
Štát Taliansko Taliansko
Pohorie Alpy
Nadmorská výška 3 905 m n. m.
Súradnice 46°30′38″S 10°32′31″V / 46,51056°S 10,54194°V / 46.51056; 10.54194
Najľahší výstup Z obce Solda cez hrebeň Tabaretta
Prvovýstup Josef Pichler
 - dátum 27. september 1804
Poloha v rámci Talianska
Poloha v rámci Talianska
Wikimedia Commons: Ortler
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Ortler

Ortler je najvyššia hora pohoria Ortlerské Alpy (nem. Ortler Alpen) ležiaceho v Taliansku. Štít je zároveň najvyšší vrchol talianskej provincie Horná Adiža. Nachádza sa v západnej časti pohoria v hrebeni zvanom Cattena di Zebrú, kde sa nachádzajú najvyššie štíty pohoria.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Až do roku 1919 táto provincia patrila Rakúsku (Tirolsko) a vrch Ortler bol najvyšším vrcholom Rakúskej monarchie. Prvovýstup na tento vrchol sa 27. septembra 1804 podaril rakúskemu dôstojníkovi a lovcovi kamzíkov, Josefovi Pichlerovi. Pokus o tento výstup popri ťažkej severozápadnej hrane „Hinteren Wandeln" od obce Trafoi Pichler vykonal z poverenia arcivojvodu Johanna z Rakúska.

Cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokohorská turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Ortler je pomerne často navštevovaná hora. Normálna cesta je ťažkou vysokohorskou a ľadovcovou túrou. Vo skalnatej časti, na hrebeni Tabaretta sa nachádza strmá časť zabezpečená reťazami a jedna kratšia časť bez zaistenia, kde je nutné preliezť bralo v obťažnosti II. – III. UIAA (väčšina ľudí používa k vlastnému isteniu lano). Ďalej na ľadovec cez príkry snehový alebo firnový svah (Barenloch), ktorý môže spôsobovať pri nedostatku snehu problémy (nutné ľadovcové vybavenie). Zostávajúca časť výstupu je relatívne ľahká ľadovcová prechádzka až k vrcholu, kde je umiestnený kríž. Výhľad je ďaleký a ničím nerušený.

Horolezectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Obľúbenou horolezeckou túrou je výstup juhovýchodným hrebeňom Hintergrat. Oficiálne hodnotenie obťažnosti je max. III.UIAA /AD s ľadovými pasážami sa strmosťou okolo 40 – 45°. V jednom mieste (IV.UIAA) je použité k zaistenie fixné lano. Dĺžka výstupu od chaty Coston je cca 6 hod.

Horské chaty[upraviť | upraviť zdroj]

Chata je vo vlastníctve talianskej sekcie horského spolku Alpenverein (Club Alpino Italiano). Jej kapacita je 60 lôžok a 8 miest vo winterraumu. Chata bola postavená už v roku 1875 pražskou sekciou Alpenvereinu. Jej názov je českého pôvodu, pomenovaný po horolezcovi, bádateľovi a polárnikovi – Juliu von Payerovi.

Jej kapacita je 40 lôžok. Otvorená od začiatku júna do polovice októbra. Dosiahnuteľná zo Soldy za 2 hod. K chate Payer je to 1,5 hod. a na vrchol Ortler 5 hod.

Dvojposchodové murované stavisko slúžiace ako bivak. V roku 2006 značne poškodené (chata je postupne opravovaná).

Plechová búda slúžiaca ako núdzová možnosť strávenia noci apod. Kapacita 4 lôžka a najnutnejšie vybavenie. Otvorený stále. Nachádza sa na skalnej vyvýšenine Tschierfeck vo spodnej časti ľadovca Vedretta Alta dell Ortles.

Horská chata ležiaci pod známym hrebeňom Hintergrat, využívaná predovšetkým horolezcami, pripavujúcimi sa na výstup týmto hrebeňom (III.UIAA). Kapacita 70 lôžok. Dosiahnuteľná zo Soldy za 2 hod. Výstup na Ortler hrebeňom Hintergrat 5 – 6 hod.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ortler

Externé odkazy a zdroje[upraviť | upraviť zdroj]