Osborne House

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Osborne House

Osborne House bola letná rezidencia britskej kráľovskej rodiny v Cowes na ostrove Wight v Anglicku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Osborne House - šatňa princa Alberta

Sídlo dali vybudovať kráľovná Viktória a jej manžel, princ Albert v rokoch 1845-1851 podľa projektu Thomasa Cubitta. Inšpiráciou pre architekta boli talianske renesančné paláce.

V rokoch 1890-1891 tu prebehli stavebné úpravy, prízemie bolo zariadené s využitím mnohých prvkov pochádzajúcich z Indie, ktorej bola Viktória cisárovnou. Druhé poschodie bolo sídlom najmladšej kráľovninej dcéry, princeznej Beatrix s rodinou. Viktória považovala Osborne za jedno zo svojich najobľúbenejších sídiel, zvlášť potom, ako v roku 1861 ovdovela. Trávila tu každé Vianoce a 22. januára 1901 tu zomrela.

Viktóriin nástupca, kráľ Eduard VII., považoval objekt za príliš vzdialený od Londýna, príliš drahý na prevádzku a nepotrebný, sám radšej odpočíval v Sandringham House; daroval teda zámok národu.

Prakticky to znamenalo, že apartmány kráľovnej zostali v pôvodnom stave, sprístupnené ako jej súkromné múzeum len pre členov kráľovskej rodiny. Zvyšnú časť objektu prevzala armáda. V rokoch 1903-1921 tu bola škola dôstojníkov vojenského námorníctva a v období prvej svetovej vojny aj stredisko rekonvalescencie pre ranených dôstojníkov. Neskôr sa jedno krídlo stalo opatrovateľským domom pre vojakov vo výslužbe a zvyšok bol premenený na múzeum, teraz už prístupné širokej verejnosti. Koncom 90. rokov 20. storočia bolo rozšírené na celý objekt - prístupné sú budova aj záhrady; terajšia kráľovská rodina zvyčajne využíva na letný pobyt zámok v Balmorale v Škótsku.

V súčasnosti sídlo patrí English Heritage. Je zariadené najcennejšími anglickými pamiatkami v majetku Ministerstva kultúry a väčšinu roka je prístupné verejnosti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Osborne House na českej Wikipédii.