Osmonoh gigantický

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Osmonoh gigantický
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
(globálne[1])
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Enteroctopus dofleini
Wülker, 1910
Synonymá
chobotnica veľká, chobotnica obrovská

Výskyt osmonoha gigantického.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Osmonoh gigantický (iné názvy: chobotnica veľká, chobotnica obrovská; lat. Enteroctopus dofleini) patrí medzi mäkkýše (Mollusca). Spolu s kalmármi patrí k najväčším mäkkýšom a najväčším a najinteligentnejším bezstavovcom. Žije vo väčších hĺbkach. V staroveku a stredoveku existovalo veľa legiend o tom, ako obrovská chobotnica napadla loď.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Osmonoh gigantický narastá do dĺžky 3 - 5 m a váži 10 - 50 kg. Plazí sa po dne pomocou dlhých, prísavkami pokrytých ramien. Úkryt vyhľadáva v koraloch, pod balvanmi a v puklinách. Dožíva sa 4 roky.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Žije na severnom okraji Tichého oceánu, od Japonska po Aleutské ostrovy a južne po Kaliforniu.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

V ohrození mení farbu alebo vypustí oblak „atramentu“, ktorý ju zahalí. Mladé jedince si vyhrabávajú diery pod kameňmi, v piesku alebo štrku, kde nachádzajú útočisko pred predátormi - tuleňmi, morskými vydrami, žralokmi a veľkými rybami.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Osmonoh gigantický loví potravu hlavne v noci, živí sa predovšetkým krabmi a homármi, ako aj inými kôrovcami a mäkkýšmi, menšími chobotnicami a rybami, no obľubuje aj žraloky. Potravu často konzumuje vo svojom úkryte, pričom prázdne schránky a iné nestrávené zvyšky koristi hromadí pred vchodom.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Osmonohy žijú väčšinou samotársky život, s výnimkou obdobia rozmnožovania. Samec dopraví balík spermií, dlhý až jeden meter, do plášťovej dutiny samice pomocou špeciálne modifikovaného ramena. Samica kladie tisíce vajíčok do dier na dne a stráži ich až do vyliahnutia, čo trvá 5 až 8 mesiacov v závislosti od teploty vody. Ustavične ich polieva prúdom vody zo svojho sifónu a čistí ich ramenami od parazitov. Po celý ten čas neprijíma potravu a krátko po narodení potomstva hynie.

Liahnutie mláďat[upraviť | upraviť zdroj]

Pri liahnutí im matka pomáha dostať sa von z diery, odkiaľ plávajú k hladine. Prvé mesiace svojho života strávia medzi planktónom na hladine, potom sa presúvajú ku dnu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • BURNIE, David; KOVÁČ, Vladimír, a kol. Zviera: Obrazová encyklopédia živočíšnej ríše. Bratislava : Ikar, 2002. ISBN 80-551-0375-5.