Ostrý (Šumava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ostrý
Osser
vrch
Malý a Velký Ostrý, pohľad z JV zo Svarohu
Štáty Nemecko Nemecko,  Česko Česko
Pohorie Šumava
Železnorudská hornatina
Královský hvozd
Povodie Úhlava, Dunaj
Nadmorská výška 1 293 m n. m.
Súradnice 49°12′08″S 13°06′42″V / 49,2022222°S 13,1116667°V / 49.2022222; 13.1116667
Geologické zloženie svor
Poloha v rámci Česka
Poloha v rámci Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Ostrý (nem. Osser) je šumavský vrch v oblasti Královského hvozdu, ktorej vrcholové partie ležia v Bavorsku v blízkosti česko-nemeckej hranice. Ide o výrazný dvojvrcholový suk, ktorý sa skladá z hraničného Veľkého Ostrého (1 293 m n. m.) (nem. Großer Osser) a západnejšie ležiaceho Malého Ostrého (1 266 m n. m.) (nem. Kleiner Osser). Vrcholová skala je 15 m priamou čiarou od štátnej hranice, takže v Česku najvyšší bod dosahuje len 1 280 m n. m.[1]

Z vrcholu sa otvára výborný výhľad, ktorému dominuje najvyššia hora Šumavy - Velký Javor (1 453 m n. m.) a za dobrej viditeľnosti sú vidieť Alpy.

Na vrchole Veľkého Ostrého sa nachádza turistická chata Osserschutzhütte Haus Willmann. Postavená bola v roku 1897.

Prezývky[upraviť | upraviť zdroj]

Svojou siluetou pri pohľade z českých svahov Šumavy si Ostrý vyslúžil prezývku "Prsia Matky božej". Ostrý tvoria tiež kulisu bavorskej oblasti Lamer Winkel, do ktorej patria obce Arrach, Lam a Lohberg. V Lame, pre ktorý je domovským vrchom, ho radi nazývajú "Matterhorn des Bayerwaldes".

Hrad[upraviť | upraviť zdroj]

Na vrchole Ostrého stával hrad, ktorý tak bol najvyššie položeným českým hradom. Bol to strážny hrádok s rozmermi cca 30 × 30 metrov. Podľa archeologických nálezov bol zrejme postavený na konci 13. storočia. Hraničné mapy zo 16. storočia ho zakresľujú ako výraznú zrúcaninu a staršie opisy tu ešte zaznamenávajú zvyšky muriva. V súčasnosti sú jediným pozostatkom bývalého hradu náznaky priekopy na vrcholovom skalnom chrbte.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ostrý (Šumava) na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]