Otto Ludwig Hölder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Otto Ludwig Hölder
nemecký matematik
nemecký matematik
Narodenie22. december 1859
Stuttgart, Nemecko
Úmrtie29. august 1937 (77 rokov)
Lipsko, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Otto Ludwig Hölder

Otto Ludwig Hölder (* 22. december 1859, Stuttgart, Nemecko - † 29. august 1937, Lipsko)[1] bol nemecký matematik. Zaoberal sa predovšetkým teóriou grúp a Fourierovými radmi.

Hölder jeden rok študoval na polytechnike v Stuttgarte a vzápätí, od roku 1877 na univerzite v Berlíne. Medzi jeho profesorov v Berlíne patrili matematici ako Carl David Tolmé Runge, Karl Weierstrass, Leopold Kronecker, či Ernst Kummer.[1] Jeho prácu v algebre výrazne ovplyvnili predovšetkým Kroneckerove prednášky. Dizertačnú prácu obhájil v roku 1882 na univerzite v Tübingene,[1] jeho školiteľom bol Paul Du Bois-Reymond.[2]

Je známy predovšetkým vďaka tzv. Hölderovej nerovnosti, ktorá je zovšeobecnením Cauchyho-Schwarzovej nerovnosti. Je tiež spoluobjaviteľom Jordanovej-Hölderovej vety a Hölderovej vety, ktorá hovorí, že gama funkcia nevyhovuje žiadnej algebraickej diferenciálnej rovnici. Hölderova podmienka je zas zovšeobecnením Lipschitzovej podmienky. Je tiež autorom konceptu Hölderovovho priemeru, ktorý je zovšeobecnením klasických (pytagorejských) priemerov, ako aritmetický priemer, geometrický priemer, či harmonický priemer.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Otto Ludwig Hölder - MacTutor History of Mathematics archive.
  2. Otto Ludwig Hölder - The Mathematics Genealogy Project.