Pavel Drapák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Paľo Drapák)
Paľo Drapák
Základné informácie
Rodné meno Pavel Drapák
Narodenie 19. november 1964 (59 rokov)
Bánovce nad Bebravou, Slovensko
Pôsobenie spevák
Žáner rock, hardrock, pop-music
Súvisiace
články
Metalinda

Pavel „Paľo“ Drapák (* 19. november 1964, Bánovce nad Bebravou) je slovenský spevák, ktorý je známy predovšetkým z pôsobenia v skupine Metalinda.

Zo života[upraviť | upraviť zdroj]

Paľo Drapák sa narodil 19. novembra 1964 v Bánovciach nad Bebravou v rodine šoféra autobusu, ako najmladší zo siedmich detí.

V rokoch 1978 – 1987 absolvoval 5 rokov klasickej gitary a 4 roky spev. Účinkoval v školských skupinách Prievan a Skrat na gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou.

Od roku 1980 do roku 1986 začal svoje spevácke kvality rozvíjať v rockovej kapele SBM, s ktorou vystupoval na desiatkach festivalov v Česku i na Slovensku. Okrem toho získával hudobnú prax i vystupovaním v rôznych barových kapelách ako spevák a basový gitarista.

V roku 1984 nastúpil na základnú vojenskú službu. Rovnako ako v súkromnom živote, tak aj na vojne nevydržal bez hudby a zakladá skupinu záujmovo-umeleckej činnosti, s ktorou absolvuje niekoľko vojenských festivalov.

Po návrate z PVS sa Paľo vracia k rockovej kapele SBM a privyrába si po baroch, svadbách a zábavách, kde opäť získava starú hudobnú školu od známeho slovenského klaviristu Mira Kušniera.

Prelomom v jeho hudobnej kariére je výhra v konkurze na speváka v rockovej kapele Metalinda v roku 1987, kde nastáva raketový vzostup jeho kariéry. Prišli hity ako „Jan Amos Džínový“, „Zaľúbená žaba“, „Slnko nevychádzaj“ atď. Dodnes je jeho prejav v týchto piesňach nenahraditeľnou spomienkou pre všetkých fanúšikov. V Metalinde nahral Paľo 10 albumov, 20 singlov, 35 videoklipov, 6 hudobných filmov. Účinkoval v stovkách televíznych a rozhlasových relácií.

V roku 2001 odchádza z Metalindy a po menšej hudobnej pauze na konci tohoto roku pripravuje svoj debutový singel „Skús ma nájsť“. V máji 2002 vychádza album Už prišiel čas. Na jeseň toho istého roku natočil klip k hymne motorkárskeho klubu Red Barons s názvom „Chopper Boy“ a stal sa jeho čestným členom.

V roku 2004 Paľo pripravil materiál na svoje nové CD, ktoré nazval cestovne PRABRA (PRAha-BRAtislava), kde dokonca spieva duet so svojou manželkou Janette „Každá trampota má svou mez“.

V roku 2005 sa Paľo stretol s bubeníkom Paľom Prokopom, dávajú dokopy zostavu a po niekoľkých obmenách a hľadaní potrebných hudobníkov nahrávajú album s názvom Paľo Drapák.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy
Kompilácie

So skupinou Metalinda[upraviť | upraviť zdroj]

Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2002 Okey piánko - CD - 11. Paľo Drapák - „Skús ma nájsť“

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]