Pag (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha ostrova
Mesto Pag
Pobrežie ostrova Pag

Pag (chorv. otok Pag, tal. Isola di Pago) je piaty najväčší chorvátsky ostrov, nachádzajúci sa v Kvarnerskej časti Jadranského mora. Má rozlohou 284,56 km² a okolo 8 tisíc obyvateľov. Nachádza sa v Zadarskej (severná časť) a Licko-senjskej župe (južná časť). Najväčšie mesto na ostrove je správne centrum Pag, kde žije okolo 4 350 ľudí.

Geografia ostrova[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov sa nachádza v juhovýchodnej časti Kvarnerského zálivu a svojím pretiahnutým tvarom zasahuje do Zadarskej (severná časť) a Licko-senjskej župy (južná časť). Je dlhý až 60, no široký len 2 – 10 km a jeho rozloha je 284,56 km². Dĺžka členitého pobrežia s hlbokými zálivmi predstavuje až 269 km, z toho až 84 km predstavujú kamienkové a piesočnaté pláže.

Od pevniny je Pag oddelený Velebitským prielivom (Velebitski kanal) a od ostrova Rab na severe Pažským prielivom (Paški kanal). Na juhovýchodnom konci ho spája s pevninou Pažský most (Paški most) a dopravu uľahčujú i trajekty Prizna – Žigljen a Karlobag a Pag.

Najvyšším vrchom ostrova je Sveti Vid, ktorý dosahuje 348 m n. m.. V juhovýchodnej časti ostrova ležia krasové jazerá Velo blato a Malo blato. Pri Pagu sa nachádzajú rozsiahle saliny (Paške solane), kde sa na ploche viac ako 3 km² získava soľ odparovaním morskej vody. Ročne sa tu získa až 33 000 ton soli.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrove prevláda stredomorské podnebie, no kvôli chladným vetrom z pevniny (bóra) je možné pestovanie hrozna, zeleniny, ovocia a olív len v údoliach. Veľkú časť povrchu ostrova pokrývajú skaly bez porastu a v častiach s porastom sa vo veľkom chovajú ovce (okolo 40 000 kusov). Vďaka veľkému podielu tymiánu, rozmarínu či šalvie má ich mlieko špecifickú chuť a miestnou špecialitou je pažský syr (Paški sir).

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčším sídlom ostrova je historické mesto Pag, ktoré sa nachádza v centrálnej časti ostrova a kde žije okolo 4 350 obyvateľov. Hlavné turistické letovisko Novalja sa nachádza na severozápadnom pobreží a menšie centrá oddychu sú i v mestečku Mandre, Stara Novalja a Potočnica. Celkový počet obyvateľov ostrova sa pohybuje okolo 8 000, pričom ich hlavným zdrojom obživy je okrem turizmu i rybárstvo, získavanie soli a vinárstvo. Boli tu natáčané dva techno klipy slovenského DJ.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pag (ostrov)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pag (ostrov) na českej Wikipédii.