Palác Linlithgow

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Južná strana Linlithgow Palace
Linlithgow Palace zo západu

Ruiny Linlithgow Palace sa nachádzajú v meste Linlithgow, vo West Lothian v Škótsku, 15 míľ západne od Edinburghu. V 12. storočí tu existovalo kráľovské sídlo. To sa zmenilo v 14. storočí po vystavaní opevnenia anglickou armádou kráľa Eduarda I.. Poloha sídla z neho urobila ideálnu vojenskú základňu chrániacu zásobovacie cesty medzi edinburgským hradom a hradom Stirling.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1424 bolo mesto Linlithgow čiastočne zničené veľkým požiarom. Škótsky kráľ Jakub I. začal prestavovať hrad na veľkú rezidenciu škótskej koruny. Počas nasledujúceho storočia sa z hradu stal formálnym dvorom s významným postavením počas vlády Jakuba III., Jakuba IV. a Jakuba V., ktorý sa narodil na tomto hrade v apríli roku 1512, kedy bola pridaná vonkajšia brána a vypracovaná nádvorná fontána. V decembri 1542 sa tu narodila tiež škótska kráľovná Mária I. a príležitostne sa tu taktiež zdržiavala počas svojej vlády. Po spojení kráľovstiev v roku 1603 sa kráľovský dvor presťahoval hlavne do Anglicka a Linlithgow sa používal len veľmi málo. Hoci kráľ Jakub VI. prestaval severnú časť hradu v rokoch 16181622, jediný vládnuci panovník, ktorý zostal v Linlithgow po tomto dátume, bol kráľ Karol I., ktorý tu strávil jednu noc v roku 1633.

Labuťou piesňou hradu sa stal september 1745, kedy “Bonnie princ Charlie“ (tiež Karol III.) navštívil Linlithgow počas svojho pochodu na juh, no neprenocoval tu. Hovorí sa, že fontána bola vyrobená, aby z nej tieklo víno na jeho počesť. Vojsko vojvodu z Cumberlandu zničilo väčšinu hradných budov vďaka požiaru v januári 1746.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Severná a západná strana Linlithgow Palace

Hrad bol zrekonštruovaný na začiatku 19. storočia a v súčasnosti je spravovaný najmä škótskou organizáciou Historic Scotland. Medzinárodne uznávaný akvarelista Frank W. Wood namaľoval pohľad na hrad Linlithgow. Hrad je otvorený pre verejnosť počas celého roku. V lete je prístupný verejnosti i priľahlý farský kostol sv. Michala z 15. storočia, umožňujúci spoločnú prehliadku dvoch z najkrajších zachovaných stredovekých pamiatok Škótska.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]