Palác Lucerna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na Palác Lucerna z Vodičkovej ulice

Palác Lucerna je viacúčelový multifunkčný komplex budov, ktoré sa nachádzajú v hornej časti Václavského námestia na nároží Štěpánskej ulice v pražskom Novom Měste smerom k Vodičkovej ulici.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Skelet budovy vznikal v rokoch 19071921 mimo iných aj podľa návrhu inžiniera Stanislava Bechyně a projektu J. Čamského a Václava Havla. Túto stavbu realizoval staviteľ inžinier Václav Havel starší (starý otec bývalého prezidenta Česka Václava Havla). Palác mal pôvodne slúžiť ako hokejový štadión, ale už na počiatku výstavby došlo k zisteniu, že pre tieto účely sála nevyhovuje predovšetkým rozmerovo a projekt musel byť narýchlo prepracovaný na veľkú spoločenskú sálu. Na vtedajšiu dobu išlo o veľmi unikátnu stavbu, pretože to bola jedna z prvých železobetónových stavieb v Prahe s veľmi originálne riešenou sklom zastrešenou pasážou. Tiež celkové architektonické riešenie je veľmi pekné, stavba nesie výrazné rysy doznievajúcej neskorej secesie a práve nastupujúceho modernizmu. Prakticky od ukončenia výstavby a uvedenia komplexu do prevádzky až do dnešnej doby ide o významné kultúrne a spoločenské stredisko hlavného mesta Česka Prahy, konalo sa tu už veľké množstvo koncertov, plesov, schôdzí, konferencií, módnych prehliadok, športových akcií (za prvej Československej republiky napríklad turnaje v boxe či v zápasení. V komplexe sa okrem veľkej sály nachádza aj kino, bar a kaviareň. V priebehu doby tu vystupovalo veľké množstvo najvýznamnejších umelcov. Po roku 1989 bol Palác Lucerna v reštitúcii vrátený späť rodine Havlovcov a v súčasnosti je majetkom manželky Ivana Havla pani Dagmar Havlovej. Je to pamiatkovo chránený komplex.

Vchod do kina

Veľká sála[upraviť | upraviť zdroj]

Jadrom komplexu je veľká sála Lucerny, ktorej rozmery sú 54 metrov po dĺžke, 25,5 metrov po šírke a 9 metrov na výšku. Veľká sála zaberá celkom tri podzemné podlažia a jeho plocha má kapacitu zhruba 4000 sediacich divákov. Nedostatkom je nedostatočné vetranie a neveľmi dobrá akustika.

Pasáž[upraviť | upraviť zdroj]

Socha od Davida Černého

Palácom prechádza známa pasáž, v mieste rozvetvenia pasáže pred vchodom do kina Lucerna je zavesená provokatívna socha sochára Davida Černéhosv. Václav sediaci na bruchu zdochnutého koňa.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Palác Lucerna na českej Wikipédii.