Palác v Murlo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Palác v Murlo je stavba z roku 575 pred Kr., ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Siena v Taliansku. Považuje sa za ukážku ranej architektúry z obdobia rozvoja mestských štátov na Apeninskom polostrove. Na jeho mieste stála ešte staršia budova zo 7. storočia pred Kr., ktorú však zničil požiar.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o rozsiahlu stavbu s celkovo štvorcovým pôdorysom. Tvorili ju štyri bloky miestností, ktoré obklopovali centrálne nádvorie. Samotný dvor bol lemovaný z troch strán stĺporadím, na štvrtej strane sa mohla nachádzať svätyňa alebo trón. Strechu tvorilo 2800 m² škridiel z terakoty. Steny boli bohato zdobené plastikami a vlysmi z toho istého materiálu a zobrazovali život elity, bohov a mýtické postavy.

Využitie tejto budovy nie je dodnes celkom jasné, predpokladá sa, že slúžila ako sídlo vládcu alebo významnej rodiny. Z archeologických nálezov je zrejmé, že sa tu odohrávali hostiny i náboženské obrady.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Boatwright, Mary T. et al. (2004), Dějiny římské říše od nejranějších časů po Konstantina Velikého (2012, 1. české vyd.), Praha: Grada, ISBN 978-80-247-3168-1