Pan Ki-mun

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pan Ki-mun
8. generálny tajomník OSN
Pan Ki-mun
Základné informácie
Dátum narodenia13. jún 1944 (79 rokov)
Miesto narodeniaUmsong, Kórea
V úrade1. január 200731. december 2016
PredchodcaKofi Annan
NástupcaAntónio Guterres
PodpisPan Ki-mun, podpis (z wikidata)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsPan Ki-mun
(multimediálne súbory na commons)

Pan Ki-mun (kór. 반기문 / 潘基文 – Pan Ki-mun; * 13. jún 1944, Umsong, provincia Čhungčhongbuk-do, Kórea) je juhokórejský diplomat a politik, ktorý od 1. januára 2007 nahradil Kofi Annana v úrade Generálneho tajomníka OSN.

Pan je bývalým ministrom zahraničných vecí Kórejskej republiky (od januára 2004 do novembra 2006). 13. októbra 2006 bol Valným zhromaždením OSN zvolený za 8. generálneho tajomníka OSN. Prísahu zložil 14. decembra 2006.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Pan Ki-mun je ženatý s Ju Sun-tchäk, s ktorou majú syna a dve dcéry.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pan Ki-mun študoval na Soulskej univerzite (서울대학교 / Soul tähakkjo), na ktorej v roku 1970 získal titul bakalár medzinárodných vzťahov. Neskôr študoval na Harvardovej univerzite, na ktorej v roku 1985 získal titul magister v odbore verejná správa.

Počas štúdia na strednej škole v 60. rokoch vyhral súťaž v anglickom jazyku, ktorú organizoval americký Červený kríž. Nato sa stretol s prezidentom USA Johnom F. Kennedym. Hovorí plynulo po anglicky a trocha ovláda aj francúzštinu (v niektorých prameňoch sa uvádza aj nemčina a japončina).

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Pan Ki-mun a Condoleezza Riceová

V máji 1970 bol prijatý na ministerstvo zahraničných vecí Kórejskej republiky a postupoval v spoločenskom rebríčku počas tzv. obdobia Jušin.

Jeho prvá zahraničná misia bola na kórejskom veľvyslanectve v Naí Dillí. Potom pracoval na ministerstve zahraničných vecí na oddelení pre záležitosti Spojených národov. V čase atentátu na vtedajšieho prezidenta Pak Čong-hi a sa stal prvým tajomníkom stálej pozorovateľskej misie Kórejskej republiky pri OSN v New Yorku (Kórejská republika sa spolu s KĽDR stala plnoprávnym členom OSN iba 17. septembra 1991). Dvakrát bol premiestnený na veľvyslanectvo Kórejskej republiky vo Washingtone. V 1995 roku bol menovaný na pozíciu námestníka ministra zahraničia pre plánovanie a medzinárodné organizácie. Potom v roku 1996 bol menovaný za poradcu prezidenta pre národnú bezpečnosť a dosiahol až pozíciu zástupcu ministra v roku 2000. Jeho posledné pôsobisko predtým, ako sa stal generálnym tajomníkom OSN, bolo na pozícii poradcu súčasného juhokórejského prezidenta No Mu-hjona pre zahraničnú politiku.

V čase keď pôsobil ako veľvyslanec v Rakúsku bol zvolený za predsedu prípravnej komisie na úplný zákaz jadrových skúšok v Severnej Kórei (rok 1999). Počas juhokórejského predsedníctva na 56. zasadaní Valného zhromaždenia OSN v roku 2001 pracoval ako šéf kancelárie predsedu Valného zhromaždenia.

Pan Ki-mun sa aktívne zapájal do problémov týkajúcich sa vnútro-kórejských vzťahov. V roku 1992 pracoval ako zástupca predsedu spoločnej komisie severu a juhu pre jadrovú kontrolu, po tom čo obe Kórey prijali spoločné vyhlásenie o denuklearizácii Kórejského polostrova. V septembri 2005 hral hlavnú úlohu v diplomatickom úsilí prijať spoločné vyhlásenie na vyriešenie severokórejského jadrového programu na 4. zasadaní 6-stranných rozhovorov v Pekingu.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2015 získal čestný doktorát Univerzity Komenského.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Absolventi [online]. Bratislava: Univerzita Komenského, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pan Ki-mun