Papája melónová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Papája melónová

ilustrácia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Carica papaya
Carl Linné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Papája zarodený strom

Papája melónová (iné názvy: papája obyčajná, neformálne: papája, melónový strom; lat. Carica papaya) je strom z čeľade papájovité. Je známy svojimi plodmi označovanými papája. Pochádza z Južnej Ameriky a vzrastom môže dosiahnuť až výšky 10 m.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Je to tropická vytrvalá bylina dorastajúca do výšky 2 - 10 metrov. Výzorom pripomína palmu. Papája patrí k jednopohlavným rastlinám, no sú známe aj formy s obojpohlavnými kvetmi. Vyrastajú v pazuche listov.

Produkcia papáje v roku 2005

Plody[upraviť | upraviť zdroj]

Plod je dutá bobuľa guľovitého, hruškovitého alebo iného tvaru, vzhľadom pripomínajúca melón alebo tekvicu, dorastá do dĺžky až päťdesiat centimetrov a hmotnosti až deviatich kilogramov. Pokožka papáje je pevná, žlto - zelená až oranžová. Dužina bobule tvorí 3 - 4 cm hrubú stenu, býva žltá, oranžová až karmínovo červená. Na vnútornej stene plodu je veľké množstvo, až 1000 - 1500 sivo - čiernych asi 0,5 cm veľkých semien obalených šťavnatým kyslastým mieškom. Papája obsahuje vysoký podiel vitamínov A, B (B1, B2, B3, B6), C a veľké množstvo vápnika, tiež železa, magnézium, fosforu, draslíka a sodíka. [1]Papája ďalej obsahuje aj významný pektín.[2] Biely latex v šupkách nezrelej papáje obsahuje proteolytický enzým papaín.[2] Papaín sa používa v medicíne, veterinárnej medicíne, v potravinárstve a pod.

Najmä v Indii sa počas tehotenstva a dojčenia neodporúča konzumácia tohto ovocia.[3] Dôvodom je vysoký obsah latexu v nezrelom ovocí. Zrelé ovocie (bez vnútornej časti so semenami) však obsahuje iba malé alebo žiadne množstvo latexu a malé množstvo antinutričných faktorov ako triesloviny, fytát a oxalát a malé množstvo toxikantov benzylglukosinolát a benzylizotiokyanát.[4]

Pestovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Domovom tejto vytrvalej ovocnej byliny sú trópy Strednej Ameriky od Mexika po Kostariku. Odtiaľto sa rozšírila do tropických oblastí celého sveta.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Papayas, raw:FoodData Central Search Results [online]. ndb.nal.usda.gov, [cit. 2020-10-23]. Dostupné online. Archivované 2020-09-05 z originálu. (po anglicky)
  2. a b 2.2.5. Pectin and papain [online]. nzdl.org, [cit. 2020-10-23]. Dostupné online.
  3. Beliefs and Practices about Food during Pregnancy: Implications for Maternal Nutrition [online]. Economic and Political Weekly, 1994, [cit. 2020-10-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. SARAN, Parmeshwar Lal; SOLANKI, Ishwar Singh; CHOUDHARY, Ravish. Papaya (Biology, Cultivation, Production and Uses). [s.l.] : CRC Press, 2016. 286 s. ISBN 978-1-4987-3561-2.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Stanislav Hušák, Vladimír Táborský, Pavel Valíček Tropické a subtropické ovoce, pěštování a využití, ISBN 80-209-0258-9