Papaflessas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Grigorios Dikaios (Papaflessas)
grécky pop, generál a bojovník za nezávislosť
grécky pop, generál a bojovník za nezávislosť
Narodenie1788
Poliani, Grécko
Úmrtie20. máj 1825
Maniaki, Grécko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Papaflessas

Papaflessas (gr. Παπαφλέσσας, vlastným menom Grigorios Dikaios (Γρηγόριος Δικαίος, * 1788, Poliani, Grécko - † 20. máj 1825, Maniaki) bol grécky pop a generál v Gréckej vojne za nezávislosť.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa na Peloponéze v meste Poliani v kraji Mesinia, jeho otec bol Dimitrios Flessas a patril do známej rodiny Flessas, matka bola Konstantina Andronaiou z Dimitsany.
V Dimitsane Papaflessas študoval. Vstúpil do kláštora v meste Kalamata, neskôr pôsobil v Konštantinopole a na ostrove Zakynthos. Vstúpil do tajného gréckeho spolku Filiki Eteria, ktorý sa pripravoval na povstanie proti Turkom. Keď grécky šlachtic Alexandros Ypsilanti povstal proti Turkom v Moldavsku, Papaflessas bol vyslaný vzbúriť aj Grékov na Peloponéze. Peloponézania sa vzbúrili a Papaflessas sa pridal ku gréckym generálom ako bol Theodoros Kolokotronis či Petros Mauromichalis a bojoval v mnohých bitkách aj v slávnej bitke pri Dervenakií, kde Gréci porazili turecké vojská Dramaliho Pašu. Podieľal sa aj na oslobodení Kalamaty.
Turci však v roku 1825 prešli do ofenzívy a na Peloponéz povolali z Egypta vojská Ibrahima Pašu. Papaflessas sa proti Ibrahimovi postavil pri meste Maniaki. Grékov bolo iba 1 000, Ibrahim mal 6 000 mužov, no Gréci bojovali statočne a všetci, aj Papaflessas padli.

Po smrti sa stal Papaflessas národným hrdinom a mnohí zahraniční filheléni ho prirovnávali k Periklovi na ktorého sa aj podobal.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]